Pajzsmirigy vizsgálata (Jelige: Tavasz)

Kérem segítsenek. Mit jelent ez és mire számíthatunk apósom állapotával kapcsolatban?

A pajzsmirigy jobb lebenye kissé beterjed a felső-elülső mediastumba, kontrasztanyag halmozás inhomogén. Jobb oldalon a felső lebenyhörgő amputált, mögöttes kiterjedt atelectasia látható. A pleurán több lágyrész densitású köteg csatlakozik. Az ábrázolódott csigolyákon közepes fokú degeneratív eltérések láthatók. Régebbi folyamat heges maradványai a tüdőben. Atherosclerosis. Spondylosis thoracalis. Mit jelentenek ezek? Mik a gyógyulás esélyei?

Leveléből nem derül ki, hogy korábban mi miatt történt tüdőműtét. A kiterjedt atelectasia azt jelenti, hogy egy nagyobb területen légtelen a tüdő.

A pajzsmirigy kissé megnagyobbodott, beleterjed a gátorüreg (mediastinum) felső részébe (amely a mellkason belül a tüdők közötti terület neve). Azt, hogy a kontrasztanyag-halmozás nem egyenletes, számos kisebb-nagyobb pajzsmirigy betegség okozhatja.

A pleura a mellhártya, a lágyrészre jellemző röntgenképet mutató kötegek lehetnek például régi gyulladás jelei is. A gerinccsigolyák degenerativ elváltozásai az életkorral kialakuló kopásos-reumás elváltozások, amelyek gyakorlatilag nem gyógyulnak, a kor előrehaladtával ezek az elváltozások fokozódnak. A spondylosis thoracalis azt jelenti, hogy a mellkas (=thorax) területéhez tartozó csigolyákon (köznapi nyelvükön a háti gerinccsigolyákon) is ilyen degeneratív elváltozások vannak. Az atherosclerosis az érelmeszesedés, amelyet az életkor előrehaladtán kívül ronthat magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, magasabb koleszterinszint és számos más tényező is.

Önmagában ebből a leletből biztosan rosszindulatú betegségre jellemző adat nem derül ki.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód

Top