Pajzsmirigyműtét és terhesség (jelige: 26 éves nő)

2005-ben pajzsmirigy túlműködés miatt operáltak (basedow). 2006-ban szintén operáltak, ekkor a maradék pajzsmirigyemet is kivették, mert az előző műtét szövettana Lindsay tumort igazolt. A legutóbbi 2007-ben volt, ekkor jobb oldalról egy nyirokcsomót vettek ki, amiben – mint utólag kiderült – tumorsejtek nem voltak. Jelenleg a koponyámon van egy duzzanat (bal oldalt, a halántéknál).

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e ez a duzzanat egy áttét? Koponyaröntgen vizsgálaton voltam, de nem mutatott ki semmit. Szeretnénk már nagyon gyereket, az orvosom mégis csontizotóp vizsgálatot akar. Mennyi idő után lehetek terhes a vizsgálat után, ha jó az eredményem?

Orvosa azért tervez koponyaizotóp-vizsgálatot, hogy értékelhesse, a halántéknál észlelt duzzanat lehet-e esetleg a csontból kiinduló vagy ahhoz kapcsolódó daganat. A csontröntgenhez hasonlítva a csontizotóp vizsgálat érzékenyebb a csontáttétek korai kimutatásában, ugyanakkor képet ad arról is, hogy a teljes vázrendszerben máshol felmerül-e daganatos folyamat lehetősége. Mindez befolyásolhatja az Ön döntését is a gyermekvállalásról.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Radiojód kezelés

Top