Pajzsmirigyrák, hormonértékek

Március 13-án pajzsmirigyműtétem volt. Sajnos a műtét közben kiderült, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó és ezért a pajzsmirigy mindkét oldali lebenye, a baloldali lebenyhez csatlakozó daganat és az itteni érintett nyirokcsomók is eltávolításra kerültek.

A szövettani eredmény: Carcinoma papillare gland. Thyr. Multifocalis (bal lebeny 43×50 mm, jobb lebeny 2×2-3 mm) Pt3 (m) Pn1 (3/6) pMX Gr.: I. Metastasis tumorosa lymphonodi parajug. l.s. Adenoma oxyphyilicum lobii d. gland. Thyr.

A műtét utáni naptól kezdve 75 ug/nap L-Thyroxin-t szedek, jelenleg a júniusra tervezett radiojód kezelésre várok. Az április 2-i első kontroll vizsgálat eredménye: TSH: 16,667 mIU/l; Thyreoglobulin: 156,0 ng/ml; Thyreoglobulin AT <20 IU/ml.

Nagyon el vagyok keseredve. Mit jelentenek ezek az értékek? Mire számíthatok?

Jelenleg Ön a pajzsmirigy eltávolítását követően hormonpótló kezelésben részesül. A műtét utáni ellenőrzés része a pajzsmiriggyel kapcsolatos hormonszintek ellenőrzése. A TSH a thyroidea stimuláló hormon rövidítése, ami egy olyan, az agyban termelődő hormon, amely a pajzsmirigy hormon termelődését segíti elő normál esetben. Ennek a hormonnak a termelődését is igyekeznek visszaszorítani a kívülről (gyógyszer formájában) bevitt pajzsmirigyhormon-készítménnyel, ez is célja az alkalmazott hormonkezelésnek.

A papilláris pajzsmirigy daganatok esetén a pajzsmirigy hormont (amit Ön is szed) olyan dózisban kell adagolni, hogy a TSH ne serkenthesse (stimulálhassa) a daganat TSH receptort (vagyis TSH kötőhelyet) tartalmazó daganatos sejtjeit. A TSH szérumkoncentrációját így próbálják alacsony értékre, általában 0,1 IU/ml alá beállítani.

A jól differenciált (tehát a normális pajzsmirigy szövethez hasonló sejtekből felépülő) pajzsmirigyrákok közé tartozik a papilláris karcinomák döntő többsége is. A betegek műtét utáni ellenőrzésének része a vérben (pontosabban a szérumban) a thyreoglobulin (tg) meghatásozása. Ez a vérvételi eredmény jelezheti a daganat recidívák (kiújulások), illetve áttétek kialakulását, s segíthet annak korai felismerésében. A thyreoglobulin AT a thyreoglobulin ellenes antitest rövidítése.

Az Ön esetében ezeket a hormonértékeket folyamatosan ellenőrizni fogják, és elképzelhető a pajzsmirigyhormon-kezelés dózisának változtatása is, de ehhez szükséges az értékek ismerete. A leletekkel kapcsolatosan részletesebb információt kezelőorvosától kaphat.

Kapcsolódó cikkek:
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Pajzsmirigyrák: Csernobil is az okok között
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CT leletek értelmezése – pajzsmirigyrák?
Göbök a pajzsmirigyben
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat – 2.
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat?
Pajzsmirigyvizsgálat, növekvő strumagöb
Pajzsmirigy biopszia megismétlése
Pajzsmirigy göbök, struma
Pajzsmirigydaganat? Mennyire aggasztó a helyzet?
Pajzsmirigy vizsgálata
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Pajzsmirigyrák után aggódva
Pajzsmirigy nyaki ultrahang vizsgálata
Pajzsmirigyrák, papillaris cc.

Top