Pajzsmirigyrák, Hürthle-sejtes – műtétre várva

Anyukámnak kb. 3 éve egyre növő pajzsmirigy göbe van, már kb. egy éve-másfél éve nagyon nagy, teljesen feltűnő. Eddig a leletei Sturma Nodosa-t mutattak, illetve az egy évvel ezelőtti ultrahang is rendben csak Struma Nodosat mutatott, a korábbi pár évvel ezelőtti biopszia teljesen jó volt. Nem műtötték, mert „csak” esztétikailag csúnya és nem nyomta sem a nyelőcsövet, sem a légcsövet.

Most novemberben, egy évvel később anyukámat elküldte egy új pajzsmirigyorvos, akihez a körzeti doktor küldte, biopsziára, vékony tűsre, 4 szúrása volt.

Mind a négy szúrású biopszia jelenleg a következőt mutatja:
– szemcsés cytoplasmájú oncocyter sejtek láthatóan dissoticiáltan, illetve kisebb-nagyobb csoportokban és mind három göbben Hürthle-sejtes laesio van

A kezelés a következő a lelet alapján: a göbök eltávolítása, majd szövettan.

Az orvos anyukámnak annyit mondott, mikor bement: sajnos műteni kell, ez nem rossz, de műteni kell, de most ne műtsünk mert karácsony jön, majd januárban. Azt mondta, hogy rutin műtét, egy hét alatt ki is jön a kórházból. Mivel anyunak nincsen orvosa, azt mondta az új doktor, hogy mivel ő nem műt, talál neki abban az intézményben orvost erre és majd januárban anyut hívja telefonon, hogy mikor menjen be hozzá.

A TSH és FT4-3-ak teljesen jók, anyunak csontritkulása, cukor és magas vérnyomása van, magas koleszterinszint. A betegsége is úgy került kivizsgálásra most, hogy a kontroll vérvétele gyulladást mutatott a vérképben.

Az lenne a kérdésem, hogy ez a ráktípus a nagyon rosszak közé tartozik? Mennyi lehet a túlélési esély és az áttét? És, hogy miért nem műtik meg rögtön, és várnak kb. egy – vagy így – két hónapot?

A családban még az ikertesómnak (aki terhessége alatt és a szülés után lett pajzsmirigy túlműködéses), illetve nekem van alap pajzsmirigy betegségem. Engem 2003-ban műtöttek pajzsmiriggyel, azelőtt és azóta gyógyszereznek, így ez öröklött, bár sajnos az én orvosom nem fogad/hat új beteget, így ő nem műtheti anyut. Tudom, bár már régen volt, hogyan folyik a műtét, úgy gondolom, idén is meg lehetett volna műteni, persze előtte elküldik a kötelező EKG, stb. vizsgálatokra, vagy erre már most mehetett volna és januárban rögtön kezdhettünk volna konkrét időponttal.

Anyukám volt egy éve teljes kórházi kivizsgáláson, de nem találtak semmit! Nem értem, hogy akkor miért csak annyit mondtak neki, egy nem endokrinológus, hanem egy teljesen független orvos, hogy jó lenne, ha majd megműttetné, mert összeroppan a légcsöve, de egyáltalán nem küldték el műtétre, hogy „muszáj”, csak csúnya.

A Hürthle a pajzsmirigyben előforduló sejtek elnevezése, amelyek gyakran Hashimoto (immun) pajzsmirigy gyulladás kapcsán jelennek meg, illetve follikuláris pajzsmirigyrákhoz kapcsolódnak. A daganatos betegségek gyakran kis gócban kezdenek kialakulni, ezért nagy az esélye, hogy a korábbi mintavétel kapcsán nem az esetleg gombostűfejnyi, kezdődő daganatba szúrtak a mintavétel során, s ezért jóindulatú szövettani mintát láttak. A betegség követése kapcsán, amikor ismét felmerült esetleges daganatos folyamat lehetősége, történt az ismételt mintavétel, ami adta a jelenlegi diagnózist.
A Hürtle-sejtes pajzsmirigyrák ritka betegség, s általában itt a sejtek jól differenciáltak, tehát nem agresszív daganatról van szó, ezért is javasolhatták az orvosok, hogy a műtétre januárban, tervezett időben kerüljön sor. Addigra be lehet állítani a beteg a vérnyomását, cukrát, koleszterinjét, ha ott esetleg valamilyen anyagcsere-probléma vagy nem jól kontrollált vérnyomás is fennállna.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Mit is csinál a pajzsmirigy?
Életkilátások pajzsmirigyrákban
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Pajzsmirigyrák: Csernobil is az okok között
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigy eltávolítás után TSH szint
Pajzsmirigy radiojód kezelés
Pajzsmirigyrák, hormonértékek
CT leletek értelmezése – pajzsmirigyrák?
Göbök a pajzsmirigyben
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat – 2.
Hürthle-sejtes pajzsmirigydaganat?
Pajzsmirigyvizsgálat, növekvő strumagöb
Pajzsmirigy biopszia megismétlése
Pajzsmirigy göbök, struma
Pajzsmirigydaganat? Mennyire aggasztó a helyzet?
Pajzsmirigy vizsgálata
Pajzsmirigyrákkal kapcsolatos étrend
Pajzsmirigy alulműködése és fogyás
Pajzsmirigyrák, áttét esélyei
Pajzsmirigyrák műtéte után
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Pajzsmirigyrák után aggódva
Pajzsmirigy nyaki ultrahang vizsgálata
Pajzsmirigyrák, papillaris cc.

Top