Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?

Családtagomnak pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak. Pár hete megduzzadt a pajzsmirigye (1 cm-t sem éri el a benne található göb), ezért kivizsgálásra ment. Kezdetben még csak struma előjelét látták, azonban az utolsó szövettani eredmények rákot mutatnak. 2 hét múlva kerül sor a műtétre.

Mindenképpen el kell távolítani ezt a rákos sejtet? (Semmiféle mellékhatásokat nem tapasztal.) Műtét nélkül el lehet élni vele? A műtét után mire számíthatunk? Korai halálhoz vezethet ez a fajta rákos megbetegedés? Izótopos, illetve sugárkezelésre mindenképpen szükség van a műtét után, vagy van esély, azaz több %-ban van, hogy műtéttel már el lehet távolítani ezt a rákos tumort?

Illeve az érdekelne, hogy elvileg a rákban szenvedőknél a süllyedés magas, 1 hónapja végzet vérkép eredményénél a süllyedés szintje csak éppen hogy eltér az átlagostól. Reménykedünk a legjobbakban, de nagyon félünk, eztért előre is megköszönnénk a mielőbbi választ.

Általánosságban azt mondhatjuk: amennyiben egy daganat műthető, annak sebészi eltávolítására szoktak törekedni, hogy a szervezetet „tumormentesítsék”.

A konkrét daganat típusától, szövettanától függ, hogy milyenek a túlélési esélyek, kilátások. A pajzsmirigyrákos esetek jó részénél a műtét, illetve szükség esetén az izotópterápia, majd a hormonkezelés után hosszú, akár évtizedes túlélési idők érhetőek el.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Radiojód kezelés

Top