Pajzsmirigyrák műtéte után (jelige: Ildikó70)

2008-ban pajzsmirigydaganattal műtöttek. Ha jól írom, akkor kevert follikuláris papilláris carcinomát állapított meg a szövettan (3 cm). A tokot áttörte, de a resectios szél tumormentes, környező pajzsmirigy állományban Hashimoto thyreoiditis volt látható. A műtétek után 2500 MBq radiojód kezelést kaptam. Többször voltam ellenőrzésen és jók voltak az eredményeim, a fáradságon kívül jól is voltam. Az utolsó eredményeim alapján a TSH supprimált, ezt nem tudom mit jelent pontosan, az FT4 érték jelzetten magasabb, a TG normál tartományba került. Ezekre a értékekre szeretnék pontos választ kapni, azóta még nem voltam orvosnál.

Továbbá január vége óta folyamatosan fáj a jobb lapockám, leginkább csak terhelésre, és fáradt is vagyok szinte mindennap. Voltam háziorvosnál, mellkas rtg. negatív, azt mondta valószínű izomgyulladás vagy valami ilyesmi, kaptam gyógyszereket meg kenőcsöket, ezt már két hete szedem és használom, de sajnos semmit nem változott a helyzet. Az a kérdésem, hogy egy évvel a műtét és már majdnem egy évvel a radiojód kezelés után (a kezelés után volt CT is az is negatív volt 2008. májusban) kialakulhat-e áttét vagy valami más is? Endokrinológiára áprilisban kell mennem, várjak és szedjek fájdalomcsillapítókat, vagy kérjek előbbre időpontot? Egyébként Cataflam-ot is szedek, ALEVE-t is szedtem 10 napig.

A pajzsmirigyrák kezelésében általában három terápiát alkalmaznak: a műtétet, az ezt követő izotópos kezelést, illetve pajzsmirigy-hormonkezelést. A papilláris típusú pajzsmirigyrák prognózisa (kilátásai) a legjobbak. Bizonyos – elsősorban más szövettani típusú – betegeknél alkalmazható sugárkezelés, illetve kemoterápia (citosztatikus kezelés) is.

A pajzsmirigy két főbb hormonja a thyroxin (=tiroxin) vagy rövidítve T4, valamint a T3. Az FT4, a „szabad” (angol szóval free) T4 hormon, amely a pajzsmirigy hormonja. A TG a thyreoglobulin, vagyis az a fehérje (globulin), amelyhez a pajzsmirigyhormonok kötődnek.

A TSH a thyroidea (=pajzsmirigy) stimuláló hormon, amely az agyban, az agyalapi mirigyben termelődik és amely a pajzsmirigyet készteti fokozott működésre. Az, hogy szuprimált, azt jelenti, hogy a szintje alacsonyabb a normál értéknél: ennek a hormonnak a szintje általában ellentétes, mint a pajzsmirigy működése, vagyis alacsonyabb szint esetén a pajzsmirigy túlműködik, magasabb szint pedig azért alakul ki, mert az alacsonyan működő pajzsmirigyet igyekszik a TSH fokozott hormonelválasztásra serkenteni.

Leveléből nem derül ki, hogy pajzsmirigy-hormonkezelést kap-e, de ezt feltételezzük. Általában a pajzsmirigy daganat miatti pajzsmirigy kiirtást követően a hormont kívülről kell pótolni, ez általában tablettás kezelés formájában biztosítható, s ezt a kezelést élethosszon át kell folytatni. A hormonkezelést úgy igyekeznek beállítani, hogy a TSH a normális szint alatt legyen valamivel. A hormonkezelést, illetve a kialakult  hormonszinteket  rendszeresen ellenőrizni kell.  

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hideg göbök a pajzsmirigyben
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Kiújuló pajzsmirigyrák
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód

Top