Pajzsmirigyrák műtétre várva (jelige: Éva)

Unokanővéremnél pajzsmirigyrákot állapítottak meg, 11 mm nagyságú. Sajnos a kezelőorvosa csak február 25-re írta ki műtétre. Szeretnék érdeklődni ennek kockázatáról.

Szeretnénk kikérni egy erre szakosodott szakember véleményét. De sajnos nincs ilyen az ismeretségi körünkben. Kérem, ha megoldható, ajánljanak egy specialistát!

A rosszindulatú daganat miatt végzett műtétek hosszabb halasztásának lehetnek kockázatai, ennek mértéke függ a betegség aktuális kiterjedtségétől, illetve a szöveti rosszindulatúság fokától is.

A pajzsmirigy carcinomáknak is többféle altípusa van, ezek közül az anaplasztikusnak nevezett típus mutathat gyors növekedést, az egyéb típusok növekedési üteme sokkal lassúbb. Ebből következően annak esetleges kockázatáról, hogy a műtétet február végére írták ki, a  betegséget, a szövettani típust is ismerő orvostól tájékozódhat. (Mi csak feltételezhetjük, hogy valamilyen hosszabb távon is kedvező szövettanú folyamatról lehet szó.)

Egy betegség diagnózisa esetén van lehetőség úgynevezett másodvélemény kérésére. A rosszindulatú pajzsmirigydaganatok esetén egy, például az Önök lakhelyéhez közeli onkológiai centrumban, endokrinológiai szakrendelésen (pajzsmirigy szakambulancián) vagy egy, a pajzsmirigy sebészetével kiemelten foglalkozó sebész orvostól lehet érdemes tájékozódni. Az onkológiai centrumok elérhetősége honlapunkon is megtalálható, a térképes adatbázis portálunk nyitólapjáról érhető el.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód
Radiojód kezelés

Top