Pancreas – CT lelet eredmény

Drága nagypapámat CT vizsgálatra küldték hasnyálmirigyrák gyanújával. Sajnos a doktornő ma már nem tudta fogadni, csak egy hét múlva. Ez a bizonytalanság kétségbeejtő. Kérem írja le nekem, hogy találtak rákos daganatot, daganatokat vagy nem? Vagy még más vizsgálat fogja kideríteni?

A CT eredménye a következő:

Pancreas fej elmosott szerkezetű, hypodens mögötte a test és farok atrophias, benne a wirsung-vezeték tágult. A pancreas fej a duodenumtól nem választható el. A coecum fal körkörösen megvastagodott, környezetében a mesenteriumban a zsírszövet beszűrt.

Vélemény: a pancreas fej területén térfoglaló folyamatra gyanús eltérés van, következményes wirsung-vezeték és epeúti pangással. A coecum falának megvastagodása TU gyanúját veti fel, de CT-vel erről nyilatkozni nem lehet.

A térfoglaló folyamatra utaló gyanú a véleményben azt jelenti, hogy daganatos betegség gyanúja merült fel, amely részben gátolja a hasnyálmirigyből az ott termelődő emésztőnedvek elfolyását, mivel összenyomja az úgynevezett Wirsung vezetéket.

Mivel a hasnyálmirigy feje a patkóbél (szakszóval duodenum) görbületébe fekszik bele, s közel van a májkapuhoz, az epehólyaghoz, illetve a májból a bélbe vezető epecsatornához, az epe elfolyása is gátlódik. Ha itt jelentős szűkület van, a hasnyálmirigyfej növekedése következtében a fokozódó szűkület miatt a májból az epe nem tud a bélbe jutni, s bekerül a vérbe. Ilyenkor úgynevezett elzáródásos sárgaság alakulhat ki.

Ugyanakkor a CT azt is leírja, hogy a coecum (cőkum) fala is megvastagodott, s ez is felveti a vizsgáló szakemberben esetleg ott kialakult daganatos betegség gyanúját, de erről a CT vizsgálat alapján nem lehet állást foglalni. Ez a vastagbél kezdeti szakasza, amely a has jobb oldalán található, ezt nevezik vakbélnek. (A vakbélgyulladás nem ennek a bélszakasznak, hanem az ebből kilógó féregnyúlványnak a gyulladása.) A megvastagodott vakbélfal miatt az orvos valószínűleg béltükrözést fog javasolni, amely alapján a vastagbelet megfelelő tisztítás után átvizsgálva lehet nyilatkozni arról, hogy ezen a bélszakaszon van-e valamilyen elváltozás.

Mind a hasnyálmirigy, mind a vastagbél vonatkozásában azt, hogy rosszindulatú daganatos betegség áll-e fenn, csak szövettani (vagy citológiai) vizsgálat alapján lehet kimondani. Amennyiben a vakbélben lenne daganat, akkor a tükrözés során tudnak onnan mintát venni. Amennyiben a hasnyálmirigy fejénél kialakult daganat diagnózisát akarják citológiai vizsgálattal megerősíteni az orvosok, akkor általában egy vastagabb tű beszúrásával igyekeznek onnan sejteket nyerni, és azokat mikroszkóp alatt vizsgálni.

Kapcsolódó cikkek:
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák oka és kimutatása
Hasnyálmirigyrák célzott kezelés

Májáttétes hasnyálmirigyrák

Hasnyálmirigyrák, nagy fájdalmak
Hasnyálmirigyrák, sárgaság okai és következményei
Kiújult rák kezelés nélkül
Rák az epehólyagban, pancreas
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák és késlekedés
Hasnyálmirigydaganat lefolyása
Hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy farok daganat
Előrehaladott hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigy daganat: mennyi idő van hátra?
Hasnyálmirigyrák és vizesedés
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigyrák-műtét
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák: lehet még kezelni?
Hasnyálmirigy-fej rák
Hasnyálmirigyrák és morfin
Hasnyálmirigyrák és morfium
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top