Pancreasfej növekedése

Édesanyám 56 éves, dohányzik, több éve magas volt a vérsüllyedése, folyamatosan járt kivizsgálásokra, hogy kiderüljön mi az oka, eddig eredménytelenül. Idén tavasszal egy laboreredmény alapján (ha jól emlékszem vér volt a vizeletében) az urológus hasi/kismedence CT vizsgálatra utalta (április vége).

Az eredmény szerint minden rendben, kivéve a hasnyálmirigyet: „A pancreasfej kissé megnagyobbodott, atípusos helyzetű, kissé elmosódott szerkezetű. Intrarenalis térfoglalás nem igazolható”. Két hét múlva került sor enzimvizsgálatra, a CEA és CA 19-9 értékek rendben voltak, alacsonyak. Kontroll CT vizsgálatot (natív és kontrasztanyagos) most (júl. végén) végeztek, célzottan a pancreasról: „A pancreasfej kiszélesedése tovább növekedett, most már meghaladja a 4 cm-t, Wirsung-tágulat nem alakult ki. A kontrasztanyag halmozás most is inhomogen. Javasolt CA 19-9 marker vizsgálat.”

Az urológus sebészeti klinikára fogja küldeni, még nincs időpontunk. Édesanyámnak semmilyen tünete nincs (fogyás, fájdalom vagy emésztési problémák).

A legfőbb kérdés az, mennyire aggódjak? A CA 19-9 vizsgálat önmagában elég lesz? A növekedés mértéke utalhat rosszindulatú daganatra? Mennyi időnk van: mennyire mozgassunk meg minden követ, hogy ne húzódjanak el a vizsgálatok vagy az esetleges műtét időpontja?

A CA 19-9 (és CEA) tumormarker vizsgálatok esetleges normál értéke nem zárja ki azt, hogy a kiszélesedett hasnyálmirigy fejben esetleg daganatos folyamat legyen. Csak a hasnyálmirigy fej kiszélesedésének fokozódási mértékéből sem lehet felállítani egyértelműen a rosszindulatú betegség diagnózisát, de felmerül az eshetősége ennek.

A hasnyálmirigyrákok nagyon gyakran tünetszegények vagy tünetmentesek, ez önmagában nem jelenti azt, hogy nem áll fenn a betegség. Sajnos a hasnyálmirigyrákok jelentős többsége már előrehaladott, műtétileg el nem távolítható állapotban kerül felfedezésre.

Hasznos lenne, ha a további vizsgálatokra (citológiai mintavétel a hasnyálmirigy fejéből, egyéb képalkotó vizsgálatok) minél előbb sor kerülne.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:

Eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában
Hasnyálmirigy világkonferencia Szegeden
Daganatok jellemzői
Sokáig lappanghat a hasnyálmirigyrák
Keresik a hasnyálmirigyrák időbeni felismerésének módját
Hasnyálmirigyrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Pancreas ultrahang: széles fej
Pancreas – CT lelet eredmény
Hasnyálmirigyrák oka és kimutatása
32 évesen hasnyálmirigy nélkül
Hasnyálmirigyrák!?
Hasnyálmirigy panaszok
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigy-fej rák

Top