Parotis műtétre készülve (jelige: koala)

Parotis műtétre várok. Eddigi vizsgálati eredményeim.

Citológia: Mikroszkóp alatt a H.E. festett sejtdús keneteken számos háromdimenziós, változatos alakú sejtcsoport formájában, basaloid megjelenésű hámjellegű daganatsejtek azonosíthatók be, a sejtcsoportokkal összefüggően, ill. azoktól függetlenül eosinophil fibrillaris myxoid mesenchymalis állomány tűnik fel, emellett a háttérben inkább orsó alakú daganatsejtek is megfigyelhetők, valamint nagy számban tűnnek fel kis érett lymphocyták.

Diagnózis: Neoplasma benignum glandulae parotis.

A CT : A bal sinus maxillaris nyálkahártyája helyenként megvastagodott. A középső és az alsó orrkagyló duzzadtabb. kp. fokban szűkítik az orrjáratot. Bal o. parotis kiszélesedett, felső harmadában jól körülhatárolt, a parotis kontúrját meg nem haladó, 18x27x20mm a natív és a kontrasztos sorozatokon kissé hypodernsebb terime látható. A környező zsírtér nem infiltrált.

Vélemény: A bal o. parotisban szövettanilag igazolt pleimorph adenoma.

Szeretném megtudni mennyire súlyos ez a betegség, mi az esélye, hogy sérül, esetleg el kell távolítani az arcideget, s ha pótolják, akkor honnan? Műtét után miért és hogy alakulhat ki a nyálsípoly és Frey-syndroma?

Előre is köszönettel egy aggódó 46 éves nő.

A citológiai viszgálat szövettanilag jóindulatú elváltozást mutatott a parotisban (fültőmirigyben). A nyálsipony azt jelenti, hogy a termelt nyál a bőrön kialakult nyíláson keresztül a külvilág felé ürül. A teendőkről, az esetlegesen szükséges műtétről és ennek lehetséges szövődményeiről az Ön kivizsgálását szervező, a kórelőzményeket és a leleteket pontosan ismerő fül-orr-gégésztől, fejnyak-sebésztől kaphat felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
A fültőmirigy rosszindulatú daganata
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiterjedő tumor?
Visszatérő torokvérzés
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Gyógyult fültőmirigyrák
CT kontroll előtt
Sugárterápia és köszvény
Ízértékelés visszatérése
Fekélyes nyelv fájdalma

Top