Pathológiás dúsulás a csontokban (jelige: remény)

Apukám 73 éves. Az izotóp csontcintigraphia-n a vázrendszerről készített felvételen pathológiás dúsulás látható: az 1-es bordán kb. 2 cm hosszan, a gerincoszlop mellett, a csípőlapát felső részén, a jobb sacroiliacalis ízület mediális középső harmadában MRTG FV. BO. A rekesz szívszög vetületében 3-4 cm szabálytalan kp. intenzitású árnyék, a hilusban 4×5 cm inhomogén szabálytalan árnyék követhető.

Bronchoscopos leírás: bal alsólebenyi diszkrét külső kompr. és antracosis. Malignitás nem igazolható.

Labor: HGB 132, HCT 0,389, MCV 93,1 MCH 31,6, MCHC 339, PLT 269, NEUT 73,4 LYMPH 16,6 MONO 902, EO 0,4 BASO 0,4 WE 62, PH 9,0, GOT 18, GPT 8.

Érdemes-e megismételni a tükrözést? Milyen stádiumban van? Elég lenne a köpet vizsgálata? Tüdő vagy prosztata tumor? A kemoterápia mit segítene rajta? Fájdalmai vannak a mellkas és a derék tájékán, kényszerköhögése van, nincs étvágya. Fázik, sokat fekszik, nem bírja magát, gyenge. Fájdalomcsillapítót szed és Magne B6-t.

A csontizotóp vizsgálat a csontrendszerben több helyen ír le kóros dúsulást, amely alapján felmerül, hogy ezeken a helyeken daganat áttét van. Ez látszik az első bordán, a csípőlapáton, a jobb oldali keresztcsont és a csípőlapát közötti (sacroiliacalis) ízületnél. A mellkas röntgenvizsgálata (Mrtg) a bal oldali tüdőnél ír le egy 3-4 cm-es árnyékot, illetve a tüdőkapuban (hilusban) 4×5 cm-es árnyékot, ez mindkettő lehet daganatos elváltozás. A röntgenkép alapján felmerül a gyanú, hogy tüdőkapui nyirokcsomóban áttéteket adó tüdőrákról lenne szó, de ezt az elvégzett hörgőtükrözéses (bronchoszkópiás) vizsgálat nem tudta megerősíteni. (Ezért írja a lelet, hogy malignitás, vagyis rosszindulatú folyamat nem igazolható.)

Önmagában a köpet vizsgálata általában nem elegendő a tüdőrák diagnózisának felállítására. Az, hogy a hörgőtükrözést érdemes-e megismételni, függ attól is, hogy az egyéb további vizsgálatok milyen eredményeket mutatnak, felmerül-e más olyan elsődleges daganat lehetősége (pl. prosztatarák, veserák, gyomorrák, stb.) amelyek csontáttéteket adhatnak, illetve ki lehet-e zárni más, nem tüdő eredetű daganatok lehetőségét.

Ahhoz, hogy a kemoterápiát megkezdjék az orvosok, citológiai vagy szövettani vizsgálattal igazolni kell, hogy valóban rosszindulatú megbetegedésről van szó, s a megfelelő kemoterápia kiválasztásához ugyancsak tudni kellene, milyen daganat adja a csontáttéteket.

Amennyiben édesapjának a jelenleg alkalmazott fájdalomcsillapítók mellett fájdalma van, akkor a kezelőorvossal vagy a háziorvossal meg kell beszélni, hogyan kell módosítani a fájdalomcsillapítók beállítását, kell-e dózist emelni, esetleg kell-e erősebb fájdalomcsillapító készítményt alkalmazni.

Az onkológus vagy a sugárterápiás szakorvos azt is eldöntheti, van-e lehetőség/szükség a kifejezetten fájdalmas területek sugárkezelésére (általában ennek is feltétele, hogy a betegség rosszindulatúságát alátámasztó citológiai vagy szövettani lelet rendelkezésre álljon).

A fázás hátterének feltérképezése érdekében érdemes lenne néhányszor lázat mérni, főleg délután és este: gyakran hőemelkedés és/vagy láz okozza ezeket a borzongásos-fázásos panaszokat. A kényszerköhögés (ingerköhögés) csillapítására (elnyomására) is lehet gyógyszert adni, amiben szintén a kezelőorvos, vagy a háziorvos segíthet: a bevethető készítmények egy része kodeint tartalmazó gyógyszer, a hatóanyagnak kiegészítő fájdalomcsillapító hatása is van.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttét a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:

Csontáttétek: csontépítés, csontfalás
Gyanús csontfájdalom: csontáttét?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Gerinc metasztázis
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Emlőrák következtében csontáttétek
Csontvizsgálat menete
Elkeseredett tüdőrákos nő
Agydaganat és csontfájdalmak
Hasnyálmirigyrák
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen
Hatástalan fájdalomcsillapítás

Top