Pathológiás nyirokcsomók, necrosis

Édesanyám már hosszú hónapok óta küzd egy a bal fül-áll alatti duzzanattal, ami a nyakának azon oldalán lényegesen észrevehető. Nyelés közbeni fülfájdalomra, a duzzanat érzékenységére panaszkodik. Jelenleg kezelés alatt áll, cytológián mind a mandulájából (ami nem múló gennyes gyulladással bír), mind pedig a duzzanatból vettek mintát, ami tumort nem igazolt, hanem krónikus gyulladást. Nyaki lágyrész és koponya CT vizsgálatot rendelt el a kezelőorvosa a mintavétel után, hogy pontos képet kaphassanak, mi is a probléma, mert még mindig nem biztosak a kiváltó okokban. A nyaki lágyrész CT leletet olvasva azonban nem sok mindent értettünk, ebben kérném a segítségüket.

„Bal oldalon a mandibula szöglet mögött egy 30×26,6×35 mm-es pathologiás lágyrészképlet látható, mely a kontrasztanyagot inhomogén, a széli részeken intenzíven halmozza, centruma elmaradó halmozású, necroticus.

Tőle caudalisan, a parajugularis régióban egy 29x28x33 mm-es pathologiás lágyrészképlet látható, a pajzsporc magasságában egy 13×55 mm-es pathológiás nyirokcsomó van. Emellett bal oldalon látható még több kisebb, kerek, a kontrasztanyagot intenzíven halmozó pathologiás nyirokcsomó. A nyak bal oldalán kóros nyirokcsomó nem detektálható. Infraclavicularisan pathologiás nyirokcsomók nem ábrázolódnak, bal oldalon a supraclaviumban is láthatók kerek pathologiás nyirokcsomók. A felső mediastinumban a praetrachealisan egy 7 mm-es kerek nyirokcsomó ábrázolódik.

Vélemény: A nyak bal oldalán pathologiás nyirokcsomók, melyek közül némelyik centrumában necrosis is megfigyelhető.”

Nagyon sokat segítenének, ha számomra valamelyest érthetően leírnák, mit is takarnak a fenti mondatok, mert anyukám nagyon fél a ráktól, és az orvos csak két hét múlva lesz elérhető, hogy elmagyarázza a leletek tartalmát. Nagyon ijesztő fogalomnak tűnik a pathologiás nyirokcsomó és a necrosis is.

A patológiás szó jelentése kóros. Általában a CT leleteken akkor beszélnek patológiás méretű és/vagy szerkezetű nyirokcsomókról, amikor azok a szokásosnál nagyobbak és/vagy szerkezetük alapján felmerül, hogy rosszindulatú daganatos nyirokcsomók lennének.

A mandibula az állkapocs-csont, amely az alsó fogsort is tartalmazza és mozgékony. A mandibula szöglete a fül alatt pár centiméterrel kitapintható. Itt is leírnak kóros lágyrészképletet, ami szintén lehet nyirokcsomó. A pajzsporc a nyak elején tapintható, a gége része (ádámcsutka). A nyak oldalán, ennek a porcnak a magasságában is leírnak egy meglehetősen nagy nyirokcsomót. A clavicula a  kulcscsont. Infraclavicularisan (infraklavikulárisan), vagyis a kulcscsont alatt nem láttak kóros nyirokcsomókat, de a kulcscsont feletti területen (szupraklavikulárisan) is láttak kóros nyirokcsomókat. A mediasztinum a gátorüreg, a mellkasban a két tüdő között elhelyezkedő rész, itt csak egy kisebb nyirokcsomót írtak le a légcső (trachea) előtt.

A necrosis elhalást jelent. A gyorsan növekvő daganatokra, illetve daganatos nyirokcsomókra jellemző leginkább, hogy a gyors növekedést nem követi a tumort tápláló érhálózat fejlődése, és ezért a gócok belső része elhal, szakszóval nekrotizál.

Természetesen csak egy CT kép alapján nem lehet kimondani egy rosszindulatú daganat diagnózisát, fontos lenne, hogy ezt szövettani vagy citológiai vizsgálat is alátámassza.

Az orvosuk szabadsága idején a lelettel esetleg jelentkezhetnek annak az osztálynak a járóbeteg rendelésén, ahonnan az orvos CT-re irányította Önöket, s megtudhatják, hogy milyen további vizsgálatokra lehet szükség.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Patológiás nyirokcsomó
Hónalj nyirokcsomó: lehet rák?
Duzzadt nyirokcsomók
Nyirokrák vagy kiújult mellrák
Mellrák, ellentmondó nyiroklelet
Nyirokcsomó, majd májdaganat

Top