Péniszrák, tüdőáttét 2.

Nagyon köszönöm kompetens és operatív válaszukat a kérdéseimre, amelyek valamelyest megnyugtattak, hogy nem követünk el mulasztást a CT-re várva, vagyis nincs más vizsgálati, kezelési módszer a jelen pillanatban.

Még azt szeretném megkérdezni a harmadik kérdésemre adott válasz kapcsán, hogy egy 1,5 x 2 cm daganat a makkon nagyméretűnek számít-e és a műtéttől számítva mennyi időn belül végezhető még el a nyirokcsomók eltávolítása biztonsági okból?

A pénisz daganatnál a TNM (T=tumor, N=nyirokcsomó, angolul: node, M=metastasis) stádium beosztás szerint a 2 cm alatti daganat T1-esnek minősül. Ha a daganat nem szűrte be a subepithelialis (hám alatti) kötőszöveteket, T1-es daganatnál kisebb a valószínűsége a tudományos vizsgálatok alapján az ágyéki nyirokcsomó áttétnek, mint nagyobb, T3-T4 besorolásba eső, azaz kb. 5 cm feletti, illetve a pénisz több rétegét érintő daganatoknál.

Arról megoszlanak a szakmai vélemények, hogy az elsődleges műtéttől mennyi idő elteltével érdemes elvégezni a nyirokcsomók eltávolítását. Ezt érdemes lenne megbeszélni azzal az onkológiai osztállyal, ahol a beavatkozást javasolták.

Kapcsolódó cikkek:
Hererák és hímvesszőrák
Tüdőrák
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás

Előzmény:
Péniszrák, tüdőáttét?

Top