Péniszrák, tüdőáttét? (jelige: áttét?)

55 éves férjemnél ez év januárjában penil carcinomat diagnosztizáltak és három műtéten esett át azóta. Az elsőnél jan. 15-én szövettani mintát vettek, aminek az eredménye: carcinoma epidermoid cheratinizant invazív (románul van, mivel erdélyiek vagyunk, de azt hiszem, érthető a latin kifejezések által). Ezt követte egy részleges amputációs műtét jan. 31-én Bukarestben, majd egy korrekciós műtét márc. 31-én, mivel a cérnakivétel után többször kibomlott és vérzett az erekciós reakciók miatt, amik a 2. műtét után jelentkeztek és nem reagáltak semmilyen nyugtatószerre.

A 3. műtét után a férjem jól van, a seb végre begyógyult. Februárban kérésünkre CT vizsgálatot végeztek nála, ami az ágyéki részen nem mutatott ki semmi gyanús elváltozást, ellenben a tüdőn (amit a férjem saját kérésére néztek meg, mivel erős dohányos volt) néhány apró göböt (5 mm alattiak) lehet látni a perifériás részen mindkét oldalolon a mellhártya alatt.

Ezekről ellentétes véleményeket kaptunk különböző helyekről, ahol megnézettük a lemezt: lehet egy erősen dohányos tüdő elváltozása, de lehet áttét is. Ez utóbbi nagyon megijesztett és szeretnénk minél hamarabb kezeltetni, leállítani, amíg kezdeti stádiumban van, ha valóban az. A kolozsvári onkológiai intézetben azt mondták, hogy ezekről mintát venni egyelőre nem lehet annyira kicsik, másfél hónap múlva tüdőröntgent javasoltak, majd három hónap múlva újabb CT-t. Ellenben az ágyéki nyirokcsomók eltávolíttatását tanácsolták, habár itt nincs semmi elváltozás. Kérdéseim a következők:

1. Ülhetünk “nyudottan”, várva három hónapig? Nem lehet más módon megállapítani, hogy milyen természetű az elváltozás? Pl. PET-CT -vel, tumor markerrel?

2. Nem lehet megelőzni, megállítani az áttétképződést mintavetél nélkül valamilyen kemoterápiával, ha ennek felmerül a gyanúja?

3. Önök szerint is indokolt a nyirokcsomók eltávolítása ennyi műtét után, és ha igen, milyen idő intervallumon belül? Nem elég követni az esetleges elváltozasukat ekograffal (ezt nemrég végezték) és csak ha ez bekövetkezik, azután műttetni?

Az ilyen méretű és elhelyezkedésű, tüdőben a CT-n leírt pár milliméteres gócokról valóban nehéz megmondani, hogy pontosan milyen indulatú elváltozásokról lehet szó. Ezek gyakran nem áttétek, hanem egyéb, nem rosszindulatú elváltozások. Ezek biológiai viselkedésére (mutatnak-e növekedést, számuk szaporodik-e, s ezek alapján valószínűsíthető-e áttétes folyamat) a kontroll képalkotó vizsgálatok során derülhet fény, ezért javasoltak 3 hónap múlva CT-t.

Mintát venni valóban nehéz ilyen méretnél, s a PET CT sem ad ilyen méretű gócoknál jó vizsgálati eredményt, mert ezeknek a gócoknak a tömege kicsi. Ha az elváltozások áttétek és ha halmozzák is az FDG nevű, a PET CT vizsgálathoz használt anyagot, ez akkor sem – vagy nem jól – ábrázolódik a PET-en.

Amennyiben számos tumormarkert megvizsgálnánk, és valamennyi negatív lenne, akkor sem lehetne azt mondani, hogy biztosan nem daganatról van szó, mert ezek a vizsgálatok sem elég érzékenyek, s gyakran igen kiterjedt áttétes emlőrákos vagy vastabélrákos betegeknél sem emelkedik meg az a tumor marker, amely egyébként a betegek felében-háromnegyedében jelezheti a betegség aktivizálódását (tehát elég specifikus a betegségre). A péniszcarcinoma esetén egyébként nincs is ilyen érzékenységű tumormarker. A fent leírtak állnak annak hátterében, hogy az onkológusok kontroll tüdő CT-t és obszervációt (megfigyelést) javasoltak.

Második kérdésére azt tudjuk válaszolni: mivel nem lehet kimondani, hogy áttétről van szó, és a gyanú is elég halvány, nem indokolt egy esetlegesen mellékhatásokkal járó több hónapos kemoterápia indítása.

Az ágyékhajlati (inguinalis) nyirokcsomók eltávolításában a döntés függhet attól is, hogy az elsődleges daganat mekkora volt, illetve befolyásolhatja az is, hogy mennyi idő telt el a műtéttől.

Vannak centrumok, ahol a nyirokcsomók eltávolítását javasolják akkor is, ha ezek daganatos jellege képalkotó vizsgálatokkal (ultrahang, CT) nem merül fel, mivel ilyenkor is lehetnek kicsiny áttétek a pénisz nyirokelvezető rendszeréhez kapcsolódó nyirokcsomókban. Vannak viszont olyan onkológiai cenrumok is, ahol csak akkor javasolják a nyirokcsomók eltávolítását, ha azok egyértelműen áttétesek, mivel maga a műtét is okozhat kellemetlenségeket, például nyirokpangást. Ahogyan írtuk, ezt a döntést befolyásolja az is, hogy mekkora volt a daganat, mert nagyobb daganatoknál gyakrabban van szövettanilag igazolható áttét a képalkotó vizsgálatokkal nem megnagyobbodott, nem áttétesnek tűnő nyirokcsomókban is.

Kapcsolódó cikkek:
Hererák és hímvesszőrák
Tüdőrák
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás

Top