PET CT lelet véleménye

Megjött a mai nap folyamán gyermekem PET CT eredménye és az alábbi mondatoknak szeretném a jelentését megkérdezni. Az epipharynx középvonalában intenzív lymphoid aktivitásnak megfelelő FDG halmozás észlelhető, hasonlóan, szimmetrikusan a palatinalis tonsillákban. A nyak mindkét oldalán típusos lokalizációban barna zsírszöveti aktivitásra utaló mérsékelt FDG halmozások detektálhatók. A fej-nyak régióban kóros nem észlelhető. A bal axillában számos mérsékelten megnagyobbodott, nem kóros morfológiájú, minimálisan halmozó nyirokcsomó figyelhető meg. A bal vállízületi-felkarcsonti protézis környezetében körkörösen, egyenletesen mérsékelt FDG halmozás detektálható, kóros lágyrész nem különíthető el.

Nem lehet egy leletet érdemben értékelni a beteg kórelőzménye nélkül, s annak ismerete nélkül, hogy mi volt a vizsgálat indikációja (miért történt a vizsgálat).

Az epipharynx a gége egyik része. A limfoid aktivitás nyirokszervek aktivitása. A tonsillák a mandulák. A barna zsírszövet fiatal gyermekeknél, csecsemőknél lehet jelen. Az axilla a hónalj, itt nagyobb nyirokcsomókat észleltek a PET-CT vizsgálattal, de ezeket nem értékelték kóros szerkezetűnek és csak csekély mértékben halmozták a jelzőanyagot.

Az FDG az a jelzőanyag, amelyet a PET vizsgálatnál használnak, ez egy cukor-alapú vegyület, amelyet azok a sejtek vesznek fel fokozott mértékben, amelyeknek fokozott az anyagcseréjük (tápanyag felvételük és lebontásuk). Az esetek egy részében az FDG halmozása normális élettani, fiziológiás folyamat egyes területeken, más esetben daganatot jelezhet, mert a daganatos sejteknek is fokozott az anyagcseréjük. A PET CT lelet vélemény részében talál valószínűleg arra vonatkozó értékelést, hogy a vizsgálatot végző orvos mit tekintett kórosnak.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Metszetek és dimenziók: a CT és az MR
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Top