PET CT vizsgálat eredménye (jelige: Csumbi421)

Engem operáltak 2006. március 8-án carcioma-val a bal álkapcsomnál. Az egész baloldalon kivették a fogat és az álkapocsból is lefaragtak addig, amíg a labotatóriumból nem jött vissza pozitív eredmény. Azon az oldalon a nyirokmirigyet is kivették. Azt is megnézték, nem találtak benne rákos daganatot. Minden 3 hónapban mentem felülvizsgálatra és mondták, hogy szépen gyógyul, nem láttak semmi eltorzulást sem szemmel, sem kézi tapintással.

Most azonbam, egy év után elküldtek egy PET/CT-SCAN felülvizsgálatra. Kaptam egy injekciót 15.0 mCi of 18 fluorodeoxyglucose folyadékot a blood glucose 114 mg/deciliter.

Az eredmény nem volt valami jó. SUV számom a parotid gland nal 4.9 volt, a ball mandible-nal csak nem messze a parotid gland nal SUV 4.1
alul a temporal csontnal pedig SUV=4.4.

Kívülről nincs semmi tünet és nem érzek fájdalmat. Étvágyam van, a súlyomat nem vesztem. Tudok rendesen aludni, minden rendesen működik, most volt a vérvizsgálat, azon is minden rendben volt: a tüdő, máj és vese is jól működik, prosztatában sincs semmi baj.

Akkor ez mi lehet? Olvastam, hogy van alvó rák, ami nem csinál semmit vagy az ember saját immunrendszere kezdi kezelni a rákot.

Szeretném, ha tudna adni valami felvilágosítást: nagy veszélyben vagyok?

A Pet/CT scan is tud hibát elkövetni? Mi van akkor, ha nem kaptam meg a megfelelő RADIOPHARMATUCAL mennyiséget? Ha 15 mCi helyett csak 7.5 mCi kaptam?

PET/CT-Scan SUV number és annak értékelése.

DEcay-Corrected activity (kbq)/ tissue volume (ml)
Az SUV szam=——————————————————-
Injected FDG activity (kbq) /test sulya ( g)
az FDG=szam = fluro-2-deoxy-D-Glucose
Mivel az FDG szám a nevezőben van, így ha az nem accurate, akkor az egész számítás nem jó szerintem.

Tegyük fel, hogy egy személynek 15 mCi of 18 fluorodeoxyt kellett volna kapni, és ezt a mennyiséget írta be a gépbe a technikus. A valóságban azonban csak 7.5 nCi folyadék mennyiséget kapott. A CT scan akkor is működik és kimutat eredményeket, csak szerintem rosszakat.

Példa: SUV= 300/15=20 – de mivel csak felét kapta a testbe, így suv= 300/7.5=40 – tehát nagyobbat fog mutatni.

A CT scan is computer, és csak akkor igaz, ha a beírt mennyiségek jók.
Szeretném, ha válaszolna ezen állításomra. Igaz-e vagy sem?
Azt írják, ha rossz inputot írunk be, akkor rossz adatokat kapunk.

A 18 fluorodeoxyglucose PET vizsgálatok a nagy cukorfogyasztó területek helyét mutatják meg a szervezeten belül. Vannak területek, melyek normális működés esetén nagy cukorfogyasztók, illetve a beadott izotóp normális kiválasztódása során is jellemző területek mutatnak nagyobb aktivitást. Kiragadott SUV értékek nem alkalmasak diagnózis felállítására, ehhez az egész vizsgálat eredményeit, körülményeit veszi a leletező orvos figyelembe.

Egy-egy helyen meghatározott SUV értékből tehát nem lehet véleményt adni, ehhez a teljes vizsgálati anyagot nézi át a leletező orvos. Az itt megadott SUV értékek alapján önmagában nem lehet értékelni. Úgy gondoljuk, ezt a lelet „vélemény” része korrektül tartalmazza. Ha ezt nem érti pontosan, a kezelőorvos minden bizonnyal elmagyarázza.

A betegség romlásáról, visszatérésének lehetőségéről is beszéljen az orvosával, mert a rendszeres kontrollvizsgálatokra azért van szükség – illetve minden bizonnyal a PET vizsgálat is azért történik -, mert nem zárható ki teljesen – még panaszmentes esetben sem – a daganatos betegségek esetén a kiújulás eshetősége. A kontrollvizsgálatok eredményei is csak összefüggéseiben értékelheőek, azoknak egy-egy kiragadott értéke alapján nem lehet biztosat állítani az Ön állapotáról. A jelenlegi teljes képet az Ön esetében a kezelőorvosa tudja elmondani.

Természetesen kisebb injectált izotópdózis esetén a teljes test aktivitása, és így az egyes területek kiszámított SUV értéke is kisebb. A környező szövetekhez képest nagyobb aktivitású terület viszont kisebb dózis esetén is elkülönül (az értékelési hibahatáron belül).

Nem tudjuk, miért feltételezi, hogy fele mennyiségű izotópdózist alkalmaztak, de ha a képek a leletező orvos számára értékelhető eredményt adtak, akkor még feltételezve – bár meg nem engedve -, hogy fele dózisú izotóp mennyiséget alkalmaztak, a vizsgálatnak a betegsége szempontjából mindenképpen értékelhetően informatívnak kellett lennie. A vizsgáló orvos véleménye nem az egyes SUV értékeken, hanem a teljes vizsgálat összes eredményén alapul.

Top