PET CT vizsgálat sugárterhelése

3 hónapja egyik rokonom PET CT vizsgálaton vett részt, ahová én elkísértem Őt, mivel egy idős asszonyról van szó. Vénásan kapott radioaktív anyagot tartalmazó kontraszt anyagot. Miután ezt megkapta, vele tartózkodtam egy helyiségben mindaddig, amíg bekísérték Őt a vizsgálatra. A vizsgálatot követően én szállítottam haza, vele is voltam egész nap. A PET CT centrumban viselnem kellett sugárzásmérő kis csipogót és ha elkezdett csipogni, el kellett hagynom a helyiséget. A kérdésem az volna, mekkora sugárterhelés ért engem eközben és veszélyes ez rám nézve?

Elképzelhető, hogy hozzátartozójánál rendelkezésre áll annak a betegtájékoztatónak egy példánya, amit a vizsgálat előtt kapott, abból is tud Ön tájékozódni a vizsgálat esetleges kockázatairól. A PET vizsgálóhelyek honlapjain is találhat vizsgálaton részt vevő betegeknek szóló tájékoztatót, információt.

A PET vizsgálathoz az általánosságban használt nyomjelző anyag egy rövid felezési idejű izotóppal megjelölt („jelzett”) szőlőcukor molekula. A beadott izotóp feleződési ideje körülbelül 2 óra. Maga a vizsgálat általában körülbelül 3 óráig tart, tehát mire a beteg kijön a vizsgálatról, a vérében már lefeleződött az izotóp szint, s az izotóp szint csökkenése ezután is folyamatos. Tekintettel arra, hogy a beteg a jelzőanyag beadását követően valóban „sugárzik” a vizsgálat alatt, általában a hozzátartozók ekkor nem tartózkodnak a beteggel egy térben.

A hazaszállításnál is azt javasolják, hogy lehetőleg még pár óráig ne legyen a beteg környezetében terhes nő, illetve kisgyermek (akiknél gyorsan osztódó sejtek a szervezetükben nagyobb számban vannak, mint egy felnőttnél, s ezek érzékenyek lehetnek az izotópsugárzásra).

Azt nem lehet mérés nélkül pontosan megmondani, hogy például az Ön esetében milyen sugárterhelés állhatott fenn rokona vizsgálata kapcsán, de általánosságban az mondható, hogy ez nem éri el azt a dózist, amit a Földön az éves háttérsugárzás jelent, vagy amit egy hosszabb repülőúton kap az utas.

Az izotópot használó vizsgálóhelyeket hazánkban is rendszeresen és gondosan ellenőrzik a hatóságok, az ott dolgozók, a vizsgálatra kerülő betegek, illetve környezetük érdekében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Onkológiai kislexikon (4.): kórjóslatok, kilátások
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sugárterápia hatása a családtagokra
Célzott kobalt sugárkezelés és gyermeknemzés
Izotópvizsgálat mellékhatása
Aggasztó csontizotóp

Top