Petefészek, kemoterápia 6 kezelés

Mennyire súlyos stádiumot jelent az ajánlott 6 kemoterápia kezelés a ciszták eltávolítása után? A feleségemről van szó, 26 éves és eltávolították a cisztát meg a petefészkét, az orvos ajánlott 6 sugárkezelést, mert a leletei nem jók. Rögtön a műtét után kapott 4 Ringer injekciót, mert lúgos vizet ivott, naponta 2 litert. Azt szeretném megkérdezni, hogy a 6 sugárkezelés az mennyire sok, mennyire fogja a szervezetet megterhelni, hajhullás, rosszullétek, legyengülés, stb. És a 6 kezelés után mennyi idő, hogy teljesen rendbe jöjjön, ha hat a kezelés?

A stádiumot nem lehet megmondani pontosan az ajánlott kezelés száma alapján. A feleségének ajánlott műtét utáni (szakszóval adjuváns) onkológiai (kemoterápiás és sugárterápiás) kezelés célja az lehet, hogy a betegség kiújulásának kockázatát csökkentse vagy a kiújulást késleltesse azáltal, hogy az esetleges elkóborolt daganatsejteket, szemmel, illetve képalkotó vizsgálatokkal nem látható ráksejteket (mikrometasztázisokat) pusztítja.

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy a képalkotó vizsgálatok (hasi, kismedencei ultrahang, CT, MR vizsgálat) mutatnak-e távoli áttétet, s az sem derül ki, hogy a műtéttel sikerült-e makroszkópikusan (vagyis „ránézésre”) daganatmentes állapotot elérni. Mindezeket érdemes lenne átbeszélni a sugárkezelést, illetve a kemoterápiát adó orvossal, orvosokkal, hogy érthetőbb legyen az Önök számára a felesége betegsége, amely szokatlanul fiatal életkorban jelentkezett sajnos nála.

Előre nem lehet megmondani, hogy mennyire viseli meg a beteget az onkológiai kezelés: a lehetséges mellékhatások függenek attól, hogy pontosan milyen gyógyszereket, milyen gyógyszerkombinációt kap, s azokra miként reagál a szervezete. Emellett függ az erőnlététől, sőt sok esetben a lelkiállapotától is. A kezelések megkezdése előtt felvilágosítást kell kapnia a betegnek a lehetséges mellékhatásokról, amelyekre figyelni kell, ám ezek nem biztos, hogy előfordulnak: egyes betegek könnyebben, mások nehezebben vészelnek át egy-egy kezelési ciklust. Fontos a feszültség csökkentése, a stresszkezelés, hogy a betegnek ne minden gondolatát a betegség uralja, fontos az erőnlét megőrzése, az esetleges hányinger gyógyszeres vagy más technikákkal – például relaxáció – történő csillapítása is. Ezekről számos információt találhat az alább kigyűjtött cikkeinkben.

Kapcsolódó cikkek:
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Petefészekrák
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák: túl minden kezelésen
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
Petefészek-daganat, kiterjedt tüdőembólia
Petefészekrák, kevés fehérvérsejt
Petefészekrák kiújulása?

Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély
Vastagbélbe terjedt petefészekrák

Top