Petefészekciszta és P3 (jelige: DINA 72)

Én egy 36 éves anyuka vagyok, van egy 14 éves lányom. Okt. 1-én voltam a nőgyógyásznál, fájt a jobb petefészkem kb. 2 hónapja. Tavaly májusban voltam egy másik dokinál, aki szerint minden rendben volt akkor, csak egy kis méhszájsebet látott. Felírt pár kúpot és ezzel kész.

A fogamzásgátló szedését tavaly októberben abbahagytam, mert a jelenlegi párommal szeretnénk még egy gyereket legalább. A vizsgálaton kiderült, hogy a jobb petefészkemen kb. 4 cm-es ciszta van, s amikor a citológia eredményért 15-én visszamentem, akkor derült ki, hogy P3-as az eredmény. Én időközben elkezdtem a cickafark teát inni, gyulladáscsökkentő teát is fogyasztani, aminek a hatására (talán) a ciszta 15-én csak 2,3 cm-es lett. 23-ra írt elő a doki konizációt csinálni. Nagyon félek! Az eredménytől is. Remélem, hogy lehet gyermekem jövőre, mert sajnos az idő rohan.

A petefészekciszta és a P3-as citológia egymástól független lelet. A konizációra, vagyis a méhszáj-méhnyak területéről egy kúp alakú kimetszésre azért van szükség, hogy ennek pontos szövettani feldolgozásával meg lehessen állapítani, van-e komolyabb betegség. A szövettani feldolgozás pontosabb eredményt ad, mint a citológia, mert akkor csak néhány, a méhnyakról lesodort sejt vizsgálatára van lehetőség. A szövettani eredmény függvényében lehet meghatározni azt is, hogy van-e szükség további kivizsgálásra, van-e további teendő a méhnyak vonatkozásában, és korlátozza-e valami a gyermekvállalását. A petefészek cisztát ettől függetlenül is követni fogják, de a kettőnek tehát nincs köze egymáshoz.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Petefészekrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top