Petefészekrák, bizonytalanságok

41 éves vagyok, május 16-án távolították el a baloldali petefészkemet és a rajta nőtt (hatalmas, 4300 ml-es) cisztát. Műtét után az operációt végző orvos arról tájékoztatott, hogy minden rendben van, átnézte a környező szerveket és nem talált semmit, ami aggodalomra adna okot.

A szövettani vizsgálatban három hét múlva ezzel szemben az alábbi diagnózist kaptuk: Low grade malignitású cystadenocarcinoma mucinosum (bél típusú mucinosus tumor). Grade I. pT1a: Figo la: Mitoticus activitás 10 nagy nagyítású látóterenként 5-6 mitosis. A kimetszés az épben.

Az orvosom úgy összegezte ezt a leletet, hogy sajnos újabb műtétre van szükség, melyben ki kell venni a méhemet és a jobb oldali petefészkemet is megelőzési célzattal. Más kezelésre nincs szükség szerencsére. Akkor ez olyan volt mint a jeges zuhany! Tudomásul vettem, megbeszéltük a műtét idejét és hazavánszorogtam.

Az idő múlásával jöttek a kérdéseim, de ahhoz nincs erőm, hogy beutazzak az orvoshoz (vidéken lakunk). Az interneten utánaolvastam a dolgoknak, onnan szerezem be az ismereteimet, de még így sem kaptam mindenre választ. Pl.: a méh eltávolítását követően a hüvely hová fog csatlakozni? Hogyan élek ezek után szexuális életet? A petefészkek helyett hormonpótlásra lesz szükségem? Az miből áll és meddig lesz rá szükségem? A kivett szerveimet is elküldik szövettanra? Ha nem találnak benne semmi tumort, akkor szükségem lesz valamilyen utókezelésre (kemo v. sugár)? És egyáltalán szükség van erre a műtétre? Vagy jobb nem rizikózni?

A javasolt műtét elvégzése indokoltnak látszik, erre végleges választ az újabb szövettani lelet fog adni. Ha nem találnak kóros eltérést, akkor nem lesz szükség utókezelésre, ha igen akkor szóbajöhet cytosztatikus kezelés is.

A műtét során a hüvely has felőli részét lezárják, így vak tasakban fog végződni. Optimális esetben a szexuális életét nem fogja befolyásolni.

Hormonpótlást a petefészek daganatai miatt végzett műtétek után nem szoktak alkalmazni általában, de itt ismét a szövettani lelet mondja ki a végső szót.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét

Top