Petefészekrák és hasvízkór

Anyukámat 3 éve petefészekrákkal műtötték, azóta megszámlálhatatlan mennyiségű kemoterápián vett részt. Jelenleg is kemón van és nagyon sok tumor van a hasüregében, ám a legnagyobb problémát a második hónapja tartó hasvíz felgyülemlése jelenti: egyre gyakrabban – mostmár hetente kb. 4-6 litert – csapolnak le a hasából.

Honnan ez a sok folyadék és mi ez valójában? Leállítható ez a folyamat? Ha ez jelenti a betegség végét, akkor mi vár még rá, hogyan lehet megkönnyíteni a kínlódását?

A petefészekrák előrehaladott stádiumában gyakori, hogy a hashártyán is daganatos felrakódások jelennek meg (hashártyai carcinosis), s ez áll legtöbbször az ismétlődően telítődő hasi folyadék megjelenésének hátterében. Esetlegesen fennálló májáttétek is hajlamosíthatnak hasi folyadékképződésre, mert ekkor a szerkezetében átépült, „megkeményedett” máj nem engedi át a folyadékot, amely a has felől a szív riányába a májon keresztül haladna – ez az úgynevezett vaszkuláris dekompenzáció. (Hasonló kép áll fenn a nem rosszindulatú betegségeknél például az alkoholos májcirrózis esetében, ahol a máj göbös-cirrózisos átépülése szintén hajlamosít hasi folyadékgyülem kialakulására.)

Az ascites (hasvízkór) befolyásolására vízhajtók (akkár kombinált vízhajtó kezelés) alkalmazását javasolják, ennek elégtelensége esetén kerül sor az ismételt hascsapolásokra, amikor a betegnek jelentős panaszt, feszülő fájdalmat okoz a felgyűlt, és a vízhatjó (diuretikus) kezelésre nem reagáló folyadék.

A folyadéktermelődést gátolhatná az is, ha édesanyja betegsége reagálna az alkalmazott kemoterápiás kezelésre, vagyis csökkenne a hasüregben lévő daganat mennyisége. Sajnos megjósolni nem lehet, ha a betegség a mostani, sokadik fajta kemoterápiára sem reagál, hogy mi vár még az édesanyjára. A fájdalmait a beteg panaszain alapuló gondos fájdalomcsillapítással lehet mérsékelni.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák, harmadik műtét

Top