Petefészekrák, gerinc áttét, fájdalomcsillapító

Az unokatestvéremnek novemberben kezdett el fájni a háta, most 3 hete megmozdulni nem tudott és csak ülve tud aludni, de ha nem mozdul meg, akkor nem fáj neki. 2 hete egy MR vizsgálaton furcsa foltokat találtak a gerince mellett, a laborján minden eredmény a leukémiára utalt, vészes fehérvérsejtűséget állapítottak meg.

A múlt héten kórházba került és a csontvelő vizsgálatból kiderült, hogy rákos sejteket találtak. Ma került sor a nőgyógyászati vizsgálatra: petefészekrákja van, az izotópos vizsgálat eredményére még várnunk kell, de a hátára minden papírján azt írták, hogy áttét. Elvileg pénteken fogják megműteni. Ez kialakulhatott 1,5 év alatt? Akkor volt utoljára nőgyógyásznál.

A vizsgálatokból, amiket eddig csináltak, nem derült ki, hogy máshol lenne áttét, csak a háta fáj annyira, hogy nem tud rendesen járni, azt mondja olyan, mintha izomgörcse lenne, mintha letapadnának az izmai. Ezek alapján milyen stádiumra lehet következtetni? Mire számíthatunk még? Hogy zajlik egy ilyen műtét?

A rosszindulatú daganatos folyamat hosszabb és rövidebb idő alatt is kialakulhat, illetve láthatóvá válhat, ez a daganatsejtek osztódási ütemétől, gyorsaságától is függ (ettől függ, hogy milyen gyorsan növekszik egy daganat).

A leírás alapján az I-től IV-ig terjedő skálán IV. stádiumú, vagyis áttétes betegségről van szó, mert több szerv is érintett a szervezeten belül. Azt, hogy pontosan milyen műtétet terveznek, az operációt végző orvossal kell megbeszélni, erre ennyi információ alapján nem tudunk részleteiben kitérni.

A háton lévő, áttétesnek leírt folyamat miatt leggyakrabban biszfoszfonát készítményeket (tablettát vagy infúziót) szoktak adni, ami a csontokat igyekszik „óvni” (részleteiben kapcsolódó cikkeinkben olvashat erről), illetve az erős fájdalmú helyekre adott sugárkezelés is szóba jöhet, amelynek általában jó fájdalomcsillapító hatása van (erről is bővebben írtunk alábbi cikkeinkben). Alapvető orvosi követelmény, hogy a beteg fájdalmait, legyenek azok bármilyen eredetűek is, csillapítani, mérsékelni kell, erre nagyon sok adagolási formájú (tabletta, csepp, kúp, tapasz, stb.) és hatóanyagú gyógyszer áll rendelkezésre. A fájdalomcsillapításnak az alapja az orvos-beteg kommunikáció, azaz hogy az orvosnak pontosan mondja el a beteg, hogy milyen panaszai vannak, azok mikor enyhülnek, erősödnek – ne szenvedjen feleslegesen, nem szabad várni arra, hogy rosszabb legyen, s már elviselhetetlenné váljon a fájdalom.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Csontáttétek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csontfájdalmak sajátos kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák kiújulása?
Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top