Petefészekrák: kell a 7. és a 8. kemoterápia?

Édesanyámat 2012. szeptember 3-án műtötték petefészekrákkal, az akkori szövettani jelentésben a következő állt.

Közepesen differenciált serosus papilláris adenocarcinoma, a preparátumban capsula ruptura látható, ill. a tuba felszínén is tumorsejtek figyelhetők meg, a stádium bár limitáltan, megítélhető: pt2a stádium minimum. Npl. mal. ovarii std.IV. /pericardium/.

Majd ezt követően 2012. 10. 2-án egy szív ultrahang vizsgálat során a szívburokban nagy mennyiségű folyadékot találtak, azonnali műtétre került sor, mely műtét során a szívburok megnyitása történt. Ezt követően november elején került sor a kemoterápiára.

Már túl van 6 kemoterápiás kezelésen, a tumormarker CA 125 csökkent 840-ről 49-re. Aránylag jól bírja a kemoterápiás kezelést, TAX_CBP. Az 5. kezelésen inj. Paclitaxel 195, 75 mg iv./die 180 perc inj. carbolatin 44744mg iv/die 60 perc alatt kezelést kapott. A kezelések után 3 napig hányingere, erős fejfájása, arc égése, nagyon rossz közérzete van, egyre nehezebben viseli. A kérdésem az lenne, hogy mivel a CA125 tumormarker értéke 49 volt és 35 a normál érték, a doktornő még 1-2 kemoterápiás kezelést javasolt. Majd tüdő röntgent, ill. hasi ultrahangot. Ezek eredménye már 3 kezelés után is jó volt, nem volt látható kóros elváltozás a felvételeken. Szükséges még mindenképpen a 7. és 8. kemoterápia?

A vérképe aránylag jó, minimális eltérések szoktak lenni a normál értéktől. Már így is nagyon nehezen viseli, főként lelkileg. Várható javulás a tumorkarker eredményénél a 7. kezelést követően, vagy esetleg még inkább ront a közérzetén? Mennyivel hosszabbítható meg így az élete? Jelenleg nincs fájdalma, főként az okoz gondot, hogy szinte semmit nem bír pihenni, nagyon rosszul alszik éjszakánként, altatóval is csak 1-2 órát, és a 3 nap után szinte már nem hat az altató. Lehetne ezen valamit segíteni? Esetleg még a kemoterápia mellett valami más alternatívát tudna ajánlani, amivel az életminőség-javulás vagy a stagnálás garantált lenne hosszú távon? Várom válaszát főként azért is, hogy belevágjunk-e még további kemoterápiás kezelésbe?

Édesanyjának egy több szervet érintő petefészekrákja van, hiszen levele alapján a szívburokban is áttét igazolódott, ami azt jelzi, hogy az eredeti kiindulási helytől (primer tumor) távoli helyekre is eljutottak a ráksejtek. Bár a tumormarker érték jelentősen csökkent, még mindig kissé magasabb, ahogyan Ön is írja. Mivel édesanyja elég jól bírja a kezelést, ezért is javasoltak további 2 ciklust.

Arra nincs szigorú szabály, hogy palliatív (tehát nem a teljes gyógyulás reményével adott, hanem a betegséget visszaszorítani igyekvő) kemoterápiás kezelésnél hány ciklusban kell/lehet adni a kemoterápiát ilyen esetben. Az orvosok igyekeznek a betegséget a lehető legjobban visszaszorítani, majd ezt követően a kontrolloknál figyelni a kiújulás esetleges jeleit.

Az onkológiai gyógyszeres kezelés mellett (főleg nem helyette) nem tudunk olyan alternatív kezelést ajánlani (feltételezzük, hogy elsősorban a különböző táplálékkiegészítőkre gondol), ami igazoltan megnyújtaná a betegség stagnálását.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szétterjedt petefészekrák
Petefészekrák: miért nem műtenek?
Petefészek, kemoterápia 6 kezelés
Petefészekrák: túl minden kezelésen
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
Petefészek-daganat, kiterjedt tüdőembólia
Petefészekrák, kevés fehérvérsejt
Petefészekrák kiújulása?

Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély
Vastagbélbe terjedt petefészekrák

Top