Petefészekrák-kemoterápia (jelige: Marika mama)

Édesanyám 53 éves. 3 évvel ezelőtt operálták mindkét petefészek 17-18 cm-es rosszindulatú daganatával, majd 2 hónappal ezután feltáró műtétet végeztek és eltávolítottak a vastagbélről egy dió nagyságú daganatot. Kemoterápiás kezelést kapott (24-et), majd 2 évig tumormentes volt. Ezután a májon fedeztek fel egy 8 cm-es daganatot, a hashártyában több aprót, a zsírszövetben 4cm-eset, a tüdőben több aprót.

Szedi a Culevitet, a C.O.D. teát issza, a Flavin 77-et szedi és oxigéndús vizet iszik. Panaszmentes, nem fogy, jókedvű és bízik a gyógyulásban. A legutóbbi diagnózis óta 8 hónap telt el, nem növekedett a tumor a májon, de a tüdőben szaporodik. Kemoterápiás kezeléseket kap, amitől viszont nagyon rosszul van.

A kérdésem: mennyi ideig élhet így és mi várható ? Érdemes-e folytatni a kemoterápiát? Mennyi ideig élhet ezzel a betegséggel?

Azt, hogy édesanyja mennyi ideig élhet, még az őt jól ismerő, betegségének lefolyását, általános erőnlétének alakulását nyomon követő kezelőorvos is csak közelítő becsléssel mondhatja meg, hiszen a statisztikai adatoktól az egyes beteg sorsának alakulása akár jelentősen is eltérhet. Leírása alapján nem tudjuk eldönteni, hogy édesanyjánál az elsődleges daganat a petefészekrák volt-e, vagy a vastagbéldaganat áttétét találták-e meg a petefészekben, majd került sor a bélműtétre, s az azt követő kemoterápiás kezelésre.

Édesanyja a fenti két daganat valamelyikének IV., legelőrehaladottabb stádiumában szenved, amikor a szervezetben különböző szervekben már távoli áttéteket is okozott a tumor.  Amennyiben béldaganat petefészek áttétéről volt szó 3 éve, akkor is már IV-es stádiumú betegség állt fenn. A 2-3 éve adott kemoterápiás kezelés célja a daganat kiújulásának gátlása/késleltetése volt, a mostani kemoterápiás kezelések célja a daganat méretének stabilizálása, jó esetben csökkentése. Amennyiben egyfajta kemoterápiás protokoll mellett növekszik a daganat, általában másfajta, kombinált citosztatikus kezelésre váltanak az onkológusok.

A kemoterápiát az onkológusok rendszerint annak mérlegelésével javasolják, hogy alkalmazásával több pozitív hozadék járjon, mint amennyi szenvedést és panaszt maga a terápia kivált. Ennek feltételezésével mi sem foglalhatunk állást a kemoterápia ellenében. A fellépő panaszokról részleteiben tájékoztassák a kezelőorvost, aki hányáscsillapítással, esetleg gyógytápszerekkel segíthet enyhíteni a tüneteket, javíthat édesanyja állapotán. A panaszok megélésében rendkívül fontos a lelkiállapot is, amelynek javításában a szerető, gondoskodó, türelmes családtagok nagyon sokat segíthetnek.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Petefészekrák
Szűrővizsgálatok
Nőket veszélyeztető rákok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Petefészekrák és immunterápia
Petefészekrák

Top