Petefészekrák, kétszeri műtét (jelige: őrangyal)

Édesanyám 43 éves és februárban petefészekrákot állapítottak meg nála. Akkor végrehajtottak nála egy műtétet, sajnos nem megfelelő szakorvosok keze alá kerülve csak a két petefészket távolították el. Azt mondták, hogy annyira előrehaladott (4. stádium), hogy a méhet és más részeket nem tudták kivenni.

Meglepő módon hamar felépült a műtétből. Ezek után felkerestünk egy rákközpontot, ahol újabb műtéten esett át, itt már eltávolították mindazokat a szerveket (méh, cseplesz, függelékek, nyirokcsomók, stb.), amelyeket az első műtét során elmulasztottak kivenni. A visszamaradt daganatok mérete nem haladja meg a 3 mm-t, nincsenek távoli átttétek, a professzor szerint kemoterápiával jó esélyei vannak a gyógyulásra.

Kérdéseim: lehetséges két ennyire eltérő vélemény? A két műtét között eltelt idő 8 hét volt, ez idő alatt nem rosszabbodnia kellett volna a helyzetnek? Lehetséges egy előrehaladott stádiumú rákból kétszer is rövid idő alatt felépülni?

Édesanyjánál a hasban szétterjedt, de távoli áttétet valószínűleg nem adó petefészekrákról van szó. Egy hasi daganatos állapot megítélése, a sebészi-nőgyógászati műtéti beavatkozás nagysága (radikalitása) különböző osztályok gyakorlatában eltérő lehet.

Egy onkológiai centrumban, ahol sok hasonló beteget látnak és operálnak, általában az édesanyjához hasonló esetben a legtöbb daganat eltávolítására törekednek, míg egy daganatsebészetben kevésbé jártas orvos, aki a napi gyakorlatában kevésbé látja a kiegészítő kemoterápiás kezelésekkel elérhető eredményeket, a hasat teljesen beszűrő petefészekráknál kevésbé reménykedik abban, hogy a lehető legtöbb daganat eltávolításával növelhető a beteg túlélése.

Az esélyek ilyen esetben természetesen nem biztosak, de a petefészekrák esetében az egyre többféle rendelkezésre álló kemoterápiás kezeléssel jelentősen növelhető a beteg túlélése. Sok múlik azon, hogy édesanyja szervezete miként reagál az onkológiai terápiákra.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Rákkutatás a betegek részvételével
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top