Petefészekrák kezelése (jelige: Taxol allergia)

Már többször írtam Önöknek, és ezúton is szeretném megköszönni az eddig adott válaszaikat. Anyukámnak petefészekrákja van, műtét nem lehetséges, túl van már egy 6-os ADOC protokoll szerinti kezelésen.

Most Taxol+Carboplatint írtak neki elő, az első kemót 3 hete kapta, egy kis arcpíron és lábfájáson kívül nem is volt különösebb baja. Most a második kemónál azonban a Taxol hatására a szívénél nyomást érzett, nagyon bepirosodott, így azonnal le is állították a Taxolt, a Carboplatint megkapta. 3 hét múlva újabb kombinációt kap.

Nagyon kétségbe vagyok esve, ugyanis az ő esetében csak kemoterápia lehetséges, és a Taxol lett volna a leghatásosabb (petefészekrákra). Ami érdekes, fórumokon sem találok olyan bejegyzést, hogy valaki ne bírta volna a Taxolt. Itt meg, ahol anyukámat kezelik, azt mondják, hogy egyre gyakrabban fordul elő ilyen eset. Egyébként az anyukám barátnője is (akivel szinte egyidőben kapja a kezeléseket), pont így járt.

Angol nyelvű oldalakon olvasgattam a témáról, ott valami olyasmit írnak, hogy bizonyos szerek kemo előtti beadásával meg lehet előzni az allergiás reakciók kialakulását. Egy helyen olvastam még azt, hogy talán a betegnek nem jól adagolták a Taxolt, ezért alakult ki allergia. Lehetséges ez?

Gondolom, most már többet nem fogják nála kipróbálni ezt a szert. Milyen folytatásban reménykedhetünk? Az, hogy a Taxolt nem bírta, a betegség kimenetelén sokat ronthat?

A különböző taxán készítményeknél előfordulhat allergiás reakció, ami járhat bőrpírral, kiütésekkel, súlyosabb esetekben a vérnyomás emelkedésével, fulladásos panaszokkal. Emiatt ezeknek a szereknek a beadása előtt többféle allergia-ellenes készítményt is adnak az onkológusok.

Az, hogy harmadszori kemoterápiás kezelésnél megpróbálják-e bejutattni az Ön által említett taxán készítményt, a kezelőorvos döntésétől függ, amelyet elsősorban az alapján hoz meg, mennyire volt súlyos az észlelt reakció. A levelében említett ADOC, s a jelenleg adott kombinált kezelésen kívül is van olyan citosztatikus monoterápia, illetve kombinált kezelés, amely édesanyjánál még akkor is alkalmazható, ha további taxán kezelést nem kap.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Petefészekrák
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák, harmadik műtét

Top