Petefészekrák műtét után, kemoterápia előtt

Édesanyámat ez év szept. 4-én műtötték petefészekrákkal. A zárójelentésben a következőket írták le. Műtét során 3 l ascites leszívását követően a jókora almányi, tumorosan megnagyobbodott ovárium miatt jobb oldali adnexectómiát végeztünk. A páncélszerű tumorosan inflitált cseplesz resectiója bélsérülés nélkül nem volt kivitelezhető. A szövettani lelet szerint közepesen differenciált serósus papilláris adenocarcinóma, a preparátumban capsula ruptura látható, ill. a tuba felszínén is tumorsejtek figyelhetők meg. A stádium Pt2 minimum. Kemoterápia TAX+CBP okt. 08-án.

Kérdésem mi várható édesanyám állapotában? Próbálkozunk étvágygerjesztőkkel, de már több mint 15 kg-t fogyott bő 2 hónap alatt. Bírni fogja ezt a fajta kemoterápiát? Hogyan segíthetnénk mi a családtagok, hogy megkönnyítsük a helyzetét? Van remény a gyógyulásra vagy legalább élhető életminőség hosszabbításra?

Édesanyjának kiterjedt (a hasban elterjedt) petefészekrákja van. A műtét során azt találták, hogy a hashártyát beszűri, megkeményíti a daganat, ezt a műtét során nem lehetett eltávolítani. A daganatos hashártyai áttét miatt termelődik nagyobb mennyiségű folyadék is édesanyja hasüregében.

Leveléből nem derül ki, hogy esetleg távoli szervben (pl. tüdő, máj) vannak-e áttétek. A szétterjedt daganatos betegségre a kemoterápia hathat, ami képes lehet gátolni a rákos sejtek osztódását, s ezáltal csökkenteni a daganatos sejtek számát, a daganatok méretét, hosszabb-rövidebb időre (ezt előre nem lehet megjósolni) kordában tartani a folyamatot.

Az édesanyjának javasolt, kétféle kemoterápiás szert tartalmazó kezelési kombináció széles körben alkalmazott a petefészekrák kezelésére. Azt, hogy a beteg mennyire bírja a kemoterápiás kezelést, befolyásolja az életkora, általános erőnléti állapota, az egyéb szerveinek (máj, vese) működése, esetlegesen a kísérőbetegségek. De mivel az látható, hogy műtétileg nem volt eltávolítható a daganat, ezért ebben a betegségben, illetve kiterjedtségben nincs értelme például a helyileg ható sugárkezelés alkalmazásának.

Tehát elsősorban a kemoterápia jön most szóba, s a beteget kell segíteni abban, például a hányáscsillapítók megfelelő alkalmazásával, egyéb, a javasolt kombinált kemoterápia előtt alkalmazott előkezelésekkel, a laborok követésével, hogy bírja a kezelést, s csökkenteni lehessen a kezelés esetleges szövődményeit, mellékhatásait.

A jelentős fogyás miatt az onkológus (illetve javaslata alapján a háziorvos) rendelhet tápszereket, s az onkológus esetleg javasolhat olyan étvágyjavító tablettát vagy szirupot, amit daganatos betegség miatti fogyásban lehet alkalmazni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szétterjedt petefészekrák
Petefészekrák: miért nem műtenek?
Petefészek, kemoterápia 6 kezelés
Petefészekrák: túl minden kezelésen
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
Petefészek-daganat, kiterjedt tüdőembólia
Petefészekrák, kevés fehérvérsejt
Petefészekrák kiújulása?

Ciszták a petefészekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Petefészekrák
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély
Vastagbélbe terjedt petefészekrák

Top