Petefészekrák vizsgálata (jelige: Gyöngy)

Édesanyámnál közel négy éve petefészekrákot állapítottak meg. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan kemoterápiás kezelést kap, megműteni sajnos nem tudták. Eddig csak CT kontroll vizsgálatokon voltunk, most először küldték el MR vizsgálatra.

A leleten azt írták, hogy a bal oldalon, a köldök felett, a hasfallal összefüggést mutató, kb. 53x43x39 mm-es cystosus képlet látszik, melynek hátsó fala vaskosabb. Itt a képlet a colon descendenssel egy-egy metszetben összefüggést mutat, a terimén belül kóros halmozás nem alakult ki. Valamint mindkét oldali adnexum kiszélesedett és kihúzott. Jobb oldalon ezen belül egy kb. 16x24x13 mm-es képlet ábrázolódik, melynek megfelelően kóros halmozás nem alakult ki. Bal oldalon egyértelműen ovariumnak tartható képletet eldifferenciálni nem tudták.

Az orvosi vélemény: Cystae renis l.u. A hasfalban a már ismert CT vizsgálatnál is leírt cystosus terime, ez lehet metastasis.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek mit jelentenek?

A vesén cisztát találtak, amely az életkor előrehaladtával gyakran előforduló, nem rosszindulatú elváltozás. A köldök felett, a hasfallal összefüggést mutató képlet szintén tartalmaz cisztákat, de ez az elváltozás valószínűleg a korábbi petefészekrákos betegség részeként jelent meg itt, és a vélemény is ezt támasztja alá, mivel metasztázisnak (áttétnek) tartja a képletet. Ez a képlet bizonyos CT metszeteken (bizonyos síkban készült felvételeken) összefüggést mutat a vastagbéllel (colon), annak leszálló, tehát a test bal oldalán lévő részével. Az, hogy a petefészekrák, illetve annak kiújulásai beszűrik a környezetüket, elég gyakran előfordul, gyakran emiatt is inoperábilisak (nem műthetőek) ezek a daganatok.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Rákkutatás a betegek részvételével
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák, bizonytalan diagnózis
Petefészekrák, sürgős műtét

Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top