Pleiomorph sarcoma: bőráttétek, kemoterápia

Anyukám 60 éves daganatos beteg. Fizikailag jó állapotban volt a kemo megkezdéséig, azóta fáradékony. Dg.: Differenciálatlan magas malignitású pleimorpf sarcoma (korábban pleimomorph MFH), Gr III, in regio extr.inferior l.d.) St.p resectio. Recidivia. Met. Pulm.mplx.

A lábszáron levő daganatot, melynek mérete zöld diónyi volt, 2009. november végén távolították el először. Ennek a szövettani eredménye: Differenciálatlan magas malignitású (korábban pleimorph MFH), Gr III.

A daganat 2010. februárra kiújult, ismét eltávolították, ekkor cseresznyényi méretű volt. Ennek a szövettana megegyezett az előző daganatéval. A márciusban készült CT-ben: 0,2 cm, 0,7 cm és 0,8 cm méretű tüdődaganatot írtak le a tüdő jobb oldalában. Bal oldalon az arteria pulmonalis előtt egy 1 cm-es, centrumában hypodens nyirokcsomó ábrázolódott. Szintén márciusban készült MR eredménye: A műtéti terület környezetében leírtak postop oedema képének megfelelnek. Egyértelmű residuális, recidív tumor akkor nem volt kimutatható. Április végén megkezdték a kemoterápiás kezelést: 3x35mg ADM. 3x35000mg Holoxan és 4x4500mg Uromitexan beadására került sor immár 4 alkalommal.

Most augusztus eleje van. A második kemo kezelés után készültek az alábbi vizsgálatok. Június végén készült tüdő, mellkasi CT szerint minden változatlan. A július eleji MR eredmény szerint: A műtéti területen követett postoperatív oedema csökkent. A lábszár bőrén megjelenő apró képletek alapján cutan metastasis gyanúja merül fel.

A kérdésem arra vonatkozik, hogy kemoterápiával, illetve anélkül milyenek a túlélési esélyek.

A fáradékonyság általános tünete az onkológiai kezeléseknek, önmagában még nem jelezne kórosat.

Viszont: édesanyjánál tavaly ősszel szövettanilag kifejezetten agresszív, rosszindulatú csoportba sorolható szarkómát (kötőszövet eredetű daganatot) távolítottak el a lábról. A magas szövettani rosszindulatúság okozza, hogy az első műtét után nagyon gyorsan kiújult a daganat, illetve hogy márciusban már tüdőáttétek jelentkeztek, amelyek a több készítményből álló kezelés hatására most ugyan nem növekedtek, de nem is zsugorodtak össze. Ugyanakkor a láb bőrén megjelenő képletek miatt bőráttétek (cutan metastasis) gyanúját vetették fel.

A leírtak alapján az látható, hogy a daganat csak gyengén reagál a daganatgátló kezelésre. De ez alapján sem lehet megmondani, hogy mennyi  pontosan a várható túlélés onkológiai kezeléssel vagy anélkül. Édesanyjánál az onkológiai kezelés reális célja az lehet, hogy lassítani tudja a betegséget. Sajnos az eddigiek alapján az is látszik, hogy minden eddigi beavatkozás és kezelés ellenére a szokásosnál is gyorsabban megy előre a rosszindulatú betegség.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szarkóma a combban 38 évesen
Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Liposarcoma a combban: kiújulhat?

Top