Polip: adenoma tubulovillosum (jelige: polyp -Ili)

A sigmabélről két polypot távolítottak el. A szövettani eredményem a következő.

Mikroszkópos leírás:
A töredezett vastagbélből származó szövetrészekben részben papillaris strukturáltság is van, itt vaskosabb bolyhok tengelyében, valamint melléktengelyekben idült lobos beszűrődés van. A faágszerűen elágazódó tengelyeket egy-két sejtsoros hengerhám béleli, megnyúltabb, chromatindúsabb magokkal. A harántul metszett főtengely szabad, a nyáktermelés megtartott, illetve csökkenő tendenciájú.

II. A vastagbélből származó szövetrészek egy részében látszanak szabályos crypták is, a faágszerűen elágazó kötőszövetes fő- és melléktengelyeken, melyek részben horizontálisan metsződtek, egy-két sejtsorban rendeződött hengerded sejtek vannak megnyúltabb, chromaatindúsabb magokkal, felszínesen mérsékelt méretbeli és festődésbeli különbségekkel.

Egy látótérben a felszínesen localisált magatípia kifejezettebb. E területben a nyáktermelés csökkenő tendenciájú, illetve meg is szűnt. P-53 immunreakció negatív.

Diagnózis:
I. Adenoma tubulovillosum szabad tengellyel, meg nem ítélhető resectios síkkal. A resectió helyének observatioja javasolt.

II. Adenoma tubulovillosum felszínesen súlyos dysplasiával.
A resectios síkról nyilatkozni nem lehet, a megfestett resectios síknál szabályos és horizontálisan metsződött adenomatosus struktúra részlet van. A resectio helyének szigorú követése javasolt.

Mivel a beavatkozást végző orvos csak átadta a szövettani eredményt, és annyit mondott, elkerültem egy rákot, annyira meglepődtem, hogy semmit nem kérdeztem Tőle. Arra lennék kíváncsi, vannak-e rákos sejtek a polyp helyén? Nagyon aggódok, mert három hónap múlva kellene ismét gyomor és vastagbél tükrözésre mennem, és hasi UH vizsgálatra. Ezen kívül tumormarker vizsgálatot kér.

Önmagában ebben a leletben (leletrészletben?) nincs rosszindulatú daganatra utaló elváltozás. Az adenoma jóindulatú daganat, ugyanakkor ennek tubulovillosum fajtája gyakran hajlamos rákos elfajulásra – valószínűleg erre gondolt orvosa. A súlyos dysplasia azt jelenti, hogy a sejtek elfajulása (normálistól történő eltérése) már kialakult, de ez még nem jelent rosszindulatú daganatot.

A jelen lelet alapján nincsenek rákos sejtek a polip helyén. Ugyanakkor ilyen polipoknál általánosságban is indokolt az időszakosan végzett kontroll vastagbéltükrözés. Itt a három hónapos (és nem későbbi) kontrollt az indokolja, hogy a reszekció (kimetszés) helyének szoros követését javasolta a patológus.

Kapcsolódó cikkek:
A béltükrözés

Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Kockázatot hordozó, öröklött polipok a vastagbélben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Polyp: adenoma tubulovillosum
Polipok, végbélműtét, SE CEA félelem
Visszatérő polip a gyomorban
Jóindulatú tubulovillosus adenoma
Kolonoszkópia: szövettan eredménye
Polipszűrés CT-vel, MR-rel?
Vastagbélszűrés székletteszt
Bódításban végzett béltükrözés

Béltükrözés és CT veszélyei
Villosus adenoma a vastagbélben
Vastagbélszűrés: hogyan lehet megelőzni a vastagbélrákot?
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top