Pontos diagnózis conisatio, HPV 31, P3 után

Szeretnék pontos képet kapni a lehetőségeimről, a szövettani eredményem alapján, amelyet conisatio után kaptam. A conisatio-t igazolt HPV 31, és P3-as cytológia előzte meg.

Mikroszkopikus leírás: portióból származó szövetmetszeteket látunk, melyek felszínén változó hosszúságú, el nem szarusodó laphámborítás figyelhető meg. A típusos laphám folytatásában több metszetben ugyancsak változó hosszúságú szakaszokon a keratinocyták atypusossá váltak. A hám alsó kétharmadában a keratinocyták magjai túltengőek, chromatin szerkezetük finoman rögös. A magok nagysága változatos. A kontur kissé szabálytalan. A keratinocyták rendezetlen elhelyezkedést mutatnak, a mag polaritása eltűnt.

A felszín közelében több világos cytoplasmájú, nagymagvú, szabálytalan mag kontúrú sejtet, koilocytát is látunk. Feltűnő mitosis szám emelkedés nem figyelhető meg. A felszín közelében mitoticus sejtalakok nincsenek. Az atypusos hám néhány cervilcalis mirigybe részlegesen beterjed. Az endocervicalis felszínen típusos cervicalis hengerhámsejteket látunk, focálisan subcolumnaris laphám metaplasia figyelhető meg. A felszín közeli stromában vvt extravasatio, valamint diffus lympho-plasmasejtes gyulladásos beszűrődést látunk, helyenként polymorphonuclearis magvú leukocyta jelenléttel.

Intraepithelialisan is gyulladásos sejtek kivehetők, valamint néhány necroticus keratinocyta tűnik fel. A hámelváltozást a látottak alapján súlyos dysplasiának, magas grade-del bíró squamosus intrarpithelialis laesionak tartjuk. Tekintettel arra, hogy az endocervix felé a redectios szélek az eszköz okozta károsodás miatt korlátozottan ítélhetők meg, így egyértelműen a biztonságos eltávolításról nem tudunk nyilatkozni.

A látott elváltozás HPV infectio lehetőségét felveti, melyet az elvégzett immunhisztokémiai vizsgálattal igazoltunk. Humán papilloma vírus elleni antitesttel számos atypusos hám magjában pozitív reakciót kaptunk. A p16 elleni antitesttel a hám alsó kétharmadában pozitív cytoplasmicus és mag reakciót kaptunk.

Kórszövettani diagnózis: squamosus intraepithelialis, magas Grade. HPV pozitív.

Szeretném megtudni, hogy ez a szövettani diagnózis milyen állapotnak felel meg (rákmegelőző, rákos). Az kiderült a leletből, hogy a kimetszés nem volt egyértelmű, és nem derül ki, hogy az épben történt-e. Ebből arra lehet következtetni, hogy a conisatiot meg kell ismételni, vagy komolyabb műtéti beavatkozásra kell számítani?

Tudok-e tenni valamit, bármit az állapotom javulásáért?

A részletes szövettani leírás alapján nem lehet kimondani, hogy már rákos elváltozás lenne a méhnyakon. A súlyos dysplasia azt jelenti, hogy a sejtek jelentősen eltérnek a normálistól, „elfajulnak”, de az elváltozást a vizsgálatot végző patológus szakember még nem tartja ráknak.

A kimetszési szélek, vagyis ahol a vizsgált szövetdarabot eltávolították a méhnyakból, a lelet szerint nem ítélhetőek meg biztosan. Ez azt jelenti, hogy nem tudni, hogy ez a diszplasztikus elváltozás túlterjed-e az eltávolított szöveten, és van-e még hasonlóan átalakult szöveti rész a méhnyaknak az el nem távolított területén. Orvosával beszélje meg, hogy jelen helyzetben javasol-e ismételt műtétet.

Levelének utolsó mondatára reagálva: az ilyen elváltozásokra nincs kifejezetten gyógyszer vagy gyógyhatású szer, aminek a szedése javíthatná ezt az állapotot.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 citológia teendők
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top