Pozitív anyajegy-szövettan (jelige: Mit várhatok?)

Október elején levettek egy 4,8 mm-es anyajegyet a lábam ujjáról (vastagsága 0,15 mm volt), majd mivel a szövettani eredmény pozitív volt, a múlt héten elvégezték a biztonsági zónás kimetszést bőrátültetéssel. Az elvégzett ultrahang, röntgen és laborvizsgálatok áttétet nem mutattak ki. Mivel a kórházban lévő onkológussal csak egyszer találkoztam, akkor is goromba volt, így itt szeretném megkérdezni, mire számíthatok a varratszedés után? Kezdjek el szedni valami immunerősítőt? A Béres-cseppet már szedem.

Nem tudunk pontos választ adni a levelére, hogy mire számíthat a varratszedés után, leveléből ugyanis nem derül ki, hogy a „pozitív” eredmény milyen típusú rosszindulatú daganatot jelent? Malignus melanomát vagy más daganatot? A varratszedésnél kikérheti a sebész véleményét a további onkológiai ellátás szükségessége és elérhetősége vonatkozásában.

Az Ön által goromba viselkedésűként értékelt onkológustól feltételezhetően kapott írásos leletet, amely tartalmazza, hogy milyen további onkológiai lépéseket javasol, vagy milyen gyakorisággal kell kontrollvizsgálatokra járni és kihez. Amennyiben ezekből nem derül ki az Ön számára, hogy mire számíthat a közeljövőben, az összes lelettel kereshet egy másik, a bőrgyógyászati daganatok kezelésében jártas onkológust, akitől kérhet tájékoztatást (úgynevezett másodvéleményt).

Táplálkozás terén csak azt ajánlhatjuk, ami az egészséges életmódnak máskor is része: kiegyensúlyozott, tápláló, ám a szervezetet nem megterhelő, sok rostot tartalmazó, változatos ételeket. Ha onkológiai kezelés válik szükségessé, különösen fontos az erőnlét megőrzése.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Atipusos anyajegy, bőrrák?
Anyajegy diagnózisa
Dudorossá vált anyajegy
Fekete anyajegy diagnózisa
Eltávolított anyajegyek
Anyajegy diagnózisa
Anyajegyek ellenőriztetése
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top