Pozitív tüdőszűrő 18 évesen (jelige: buborék)

18 éves lány vagyok és pozitív lett a tüdőszűrő eredményem. Az orvos csak annyit tudott mondani, hogy nem rák, de akkor mit találhattak? Elküldtek CT-re, de csak 1 hónap múlva kerül rá sor, addig meg nem akarok idegeskedni. Soha nem cigiztem még egy slukkot se, csak passzív dohányoztam, de már környezetemben se dohányoznak. Legutóbb majdnem egy féléve voltam tüdőszűrőn, de akkor még nem volt semmi.

A tüdőszűrő felvételen egy kis méretű, 10×10 cm-es felvételt készítenek, szükség esetén ezt egészítik ki normál méretű mellkasröntgennel, vagy úgynevezett tüdő átvilágítással, amikor több oldalról meg tudják nézni, van-e valami kóros eltérés a mellkasüregben. Általában ezeknél a vizsgálatoknál pontosabb információt ad a CT vizsgálat, ezért is ezt javasolták Önnek.

A tüdőnek számtalan betegsége lehet a rákon kívül is, olyan megbetegedések, amelyek krónikus gyulladást vagy heges átépülést (pl. fibrosis) indítanak meg a tüdő állományában. A CT-n vizsgálni tudják a két tüdő közötti területen lévő szerveket is, illetve az ezek körül lévő nyirokcsomókat is, amelyek egy mellkasröntgenen csak úgy kerülnek leírásra kórt gyanító esetben, hogy a „középárnyék kiszélesedett.” Ma már a CT vizsgálatok széles körben hozzáférhető, jó felbontó képességű diagnosztikai eszközt jelentenek, ezért irányíthatták Önt is ilyen vizsgálatra, hogy minél pontosabb eredményt kapjon.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tapasztalatok a tüdőszűrésről
Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top