Primer májdaganat, a betegség vége

Nagypapám 80 éves és primer rosszindulatú májdaganata van, amit 2011. márciusban diagnosztizáltak nála. Semmilyen kezelést nem kapott (kivéve gyógyszerek, pl. Medrol). Mondhatni idén januárig teljesen életvidám, önellátó emberként élte kis életét. Azóta minden megváltozott, folyamatosan romlik az állapota. Március elején már ápoltuk, de még járt-kelt a lakásban (igaz, hogy jóval kevesebbet, mint előtte), magától evett, kiment a wc-re. Március közepén egyik reggelre történt vele valami, amire nem kaptunk egyértelmű választ azóta sem, csak találgatások vannak.

Egyik este még felült az ágyon magától, használta a szoba wc-t, másnap reggelre maga alá vizelve feküdt az ágyon, és azóta nem tud ülni, mert szédül, ha felültetjük, eldől (mindig balra) és észrevettük, hogy a bal karját kevésbé használja (a bal lába comb felett amputálva). Egészen múlthét keddig ennek ellenére is rátettük a szoba wc-re, tolószékben kitoltuk a friss levegőre, azonban az állapotában bekövetkezett még egy változás, ami végképp fekvésre kényszerítette.

Szokásos módon rátettem a szoba wc-re és Papám kb. 1 perc múlva rohamot kapott: hátranyaklott a feje, tátva maradt a szája, a szeme mintha felakadt volna és nem vett levegőt. Megijedtem, hívtam az orvost, aki természetesen azt mondta, gyenge a szíve, a betegség velejárója, de azért megkértem, utalja be kórházba. Ott azt mondták, ők azt gondolják epilepszia. Azóta még egyszer megpróbáltam áttenni a wc-re, és ugyanígy rohamot kapott, csak két kisebbet egymás után, akkor láttam, hogy az ujjai rángatóztak, de nem habzott a szája (interneten olvastam, hogy az epilepszia egyik tünete).

Az lenne az egyik kérdésem, hogy mik ezek a rohamok? A másik, hogy fellehet őt még ültetnünk valaha? Azóta nem merjük felültetni Tatámat, fekszik, pelenkázzuk, masszírozzuk, forgatjuk, szeretjük nagyon. Érrendszeri problémája van, és az elmúlt pár napban észrevettem, hogy sűrűn elsötétednek a kezei, lilás és vöröses árnyalatú, gondolom, nem tesz neki jót, hogy állandóan vízszintben fekszik.

Az orvosok 2 hete azt mondták, hogy a betegség végéhez ért, napjai vannak hátra. Azonban már rácáfolt ezzel a közöttünk eltöltött idővel és lehet, hogy még velünk lehet akár hetekig is, elmondása alapján nincsenek fájdalmai, orvosok szerint nincs áttét, csak a mája daganatos, a legutóbbi lelet szerint a máján nem található épp felület, a daganat tenyérnyi nagyságban átlóg a bal oldalra. Jobb oldalára nehezen fordítható, mert akkor nem kap levegőt.

Harmadik kérdésem, hogy lesz még ennél rosszabb is? Mi a májdaganat lefolyásának végkimenetele? Mit tehetünk, hogy továbbra se fájjon neki?

Azt, hogy ezeket a görcsrohamokat mi okozza, csak a levele alapján nem tudjuk mi sem megmondani. Az életkora miatt és az alapján, hogy nagypapája lába is amputált, valószínűsítjük, hogy agyi érelmeszesedése is van, s a hirtelen állapotrosszabbodás elképzelhető, hogy valamilyen agyi keringési zavarral (elégtelenséggel) függ össze. Ennek tünete lehet az epilepsziás rosszullét is.

De okozhatja esetleg májdaganat agyi áttéte is, bár májdaganatoknál nem gyakoriak a központi idegrendszeri áttétek. Leveléből nem derül ki, hogy történt-e valamilyen agyi képalkotó vizsgálat, amely ezt segíthetne tisztázni. Ugyanakkor kérdéses, hogy egy ilyen vizsgálatnak a betegség előrehaladott állapotában milyen mértékben lenne terápiát befolyásoló-módosító hatása…

A rosszindulatú betegségek lefolyásában nagyok az egyéni különbségek. A képet gyakran befolyásolhatja, hogy mely szervben keletkezik áttét, és az milyen tüneteket okoz.

A májelégtelenség egyik megjelenési formája az úgynevezett vaszkuláris dekompenzáció, amikor a megkeményedett májállományon keresztül kevésbé jut át a vér a hasüregből a szív irányába, s ezért a hasban az erek falán folyadék szűrődik ki, s a hasban a hashártyák között víz szaporodik fel. Ez a hasvízkór, szakszóval ascites. Ilyenkor a beteg haskörfogata jelentősen növekszik. Vízhajtók adásával lehet mérsékelni ezeknek a tüneteknek a kialakulását.

Mivel a máj a szervezet fontos méregtelenítő szerve, elégtelen működésének számos anyagcserezavar lehet a következménye. A májelégtelenség kialakulásának látható jele a sárgaság, amely először a szemfehérjén, a has bőrén szokott láthatóvá válni, majd súlyosbodásával testszerte egyre sötétebb színben észlelhető. Ilyenkor az epefesték (bilirubin) kerül be a vérbe, és ez okozza a tüneteket. Ez az állapot májkómába, eszméletlenségbe torkollhat.

Az orvosok sem tudják megmondani, hogy pontosan mennyi ideje lehet egy betegnek hátra, jó példa erre nagypapája esete is. Ha fájdalom jelentkezne, fájdalomcsillapítók adása jön szóba tabletta, kúp, csepp formájában, illetve akkor, amikor a beteg már ezeket nem tudja bevenni, illetve használni, injekció formájában. A fájdalomcsillapítás céljára adott, erős hatóanyagot tartalmazó tapaszok is hatékonyan csillapíthatják a fájdalmat, ha kialakul.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes májrák genetikája
Májrák termálvizes kezelése?
Májáttét vagy májgyulladás
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top