Prosztata adenocarcinoma kilátások

Férjemnek (59 évesen) biopszia során adenocarcinomát találtak a prosztatájában. A legmagasabb PSA érték 12,0 volt (4-ig normális). A szövettan, a csontscinti és MR-vizsgálatok szerint nincs áttét. Gleason score 3+3=6

Most döntik el, hogy milyen kezelést kapjon. Ha a műtét mellett döntünk, hogy kiveszik a prosztatáját, előfordulhat, hogy valaha is megjelennek áttétek nála ebből kifolyólag?

Ilyesmit olvastam a kérdések között, hogy valakit megműtöttek és 12 év után is még megjelenhet, csak nem értem, hogy hogyan?

Egy daganatos betegségnek sajnos bármikor megvan az eshetősége, hogy kiújuljon vagy áttétet képezzen. Ennek a kockázatát a műtéti beavatkozás, prosztatára adott sugárkezelés vagy a hormonkezelés csökkenti, ám teljes mértékben kizárni nem tudja.

A betegség sok év múlva úgy jelenhet meg, hogy a rosszindulatú sejtek megbújnak valahol a szervezetben (akár távoli helyeken is, ahova például a vér útján jutnak el), kitapadnak, lassabban vagy gyorsabban növekedésnek indulnak, s egy idő múlva a kontroll vizsgálatok során láthatóvá válnak (esetleg a tumormarker emelkedés már korábban felhívhatja a figyelmet az ilyen gócok, még láthatatlan mikrometasztázisok jelenlétére).

A választható onkológiai kezelési módszerekben prosztatarák esetében az elmúlt évtizedben a műtéti beavatkozások egy részét felváltották az onkológiai terápiák (sugárkezelés, hormonterápia), de a választható kezelésben figyelembe kell venni azt is, hogy a beteg miként dönt, miután megfelelő ismeretekkel bír a saját betegsége, stádiuma, a választható kezelési lehetőségek előnye és kockázata vonatkozásában.

A prosztata műtéti eltávolítása impotenciához vezethet, s átmenetileg vagy tartósan vizelet tartási problémák is jelentkeznek. A hormonkezelés során a herék működését igyekeznek kiiktatni, vagyis a férfi hormonok szintjét csökkenteni a szervezetben. Korábban gyakran végeztek kasztrációs műtétet ennek érdekében, manapság már lehetőség van a herék hormontermelésének gyógyszeres gátlására is. A prosztata hormonkezelésében a leggyakrabban használt szerek az antiandrogének (amelyek a férfi nemi hormonokat gátolják), illetve az LHRH analóg készítmények, amelyeket általában havonta-háromhavonta a hasfal bőrébe adnak. Ezek a koponyán belül elhelyezkedő agyalapi mirigyben gátolják azon hormonok működését, amelyek a tesztoszteron (vagyis a férfi nemi hormon) termelődését befolyásolják. Ezek a hormonkezelések is befolyásolják a nemi potenciát. Bizonyos esetben sugárkezelést is lehet eredményesen alkalmazni a prosztatára, amennyiben a betegség igazoltan nem terjed túl a prosztatán.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rák: miért kell, hogy fájjon?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Korai csontáttét prosztatarákban
Áttétes prosztatadaganat ideje
Csontáttétes prosztatarák, végelgyengülés
Prosztatarák csontáttétek
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top