Prosztatarák, 12 év, csontáttét (jelige: nzol)

12 évvel ezelőtt radikális prosztataműtétem volt. 8 hónappal ezelőtt még a csontokon semmi eltérés nem volt látható, 1 hónappal ezelőtt viszont a csont-ct szerint a gerincemet, bordáimat és csípőimet áttét támadta meg, valamint a tüdőmön is találtak nyirokmirigyeket. Már 15 éve fáj a derekam, mivel azóta gerincsérveim vannak. Jelenleg is fáj a derekam, de annyira, hogy csak néha kell fájdalomcsillapítót bevennem.

Kérem válaszoljanak, mik a kilátásaim a jövőt illetően? Tudom, hogy jóslásokba nem bocsátkoznak, mert ezt a választ kaptam az orvosomtól, de én csak azt szeretném tudni, hogy egy ilyen betegnek mivel kell számolni, mi az ami feltehetően vár egy ilyen betegre. Az embernek a jövőt illető teendői miatt jó lenne tudni. Én ugyan autószerelő vagyok, és egy autó hibájáról meg tudom mondani, hogy kb. mire számíthatnak, bár lehet hogy ez rossz összehasonlítás. Kérem önöket, ezzel kapcsolatban írjanak meg mindent, a kezelési lehetőségeimet, teljesen a lehetőségek végéig. Egyébként 54 éves vagyok, és jó lenne tudni mennyi van még vissza.

A prosztatadaganatok gyakori áttétképződési helye a csont, ugyanakkor tekintettel arra, hogy az Ön prosztatarák miatti műtéte óta 12 év eltelt, annak a lehetőségét is fel kell vetni, hogy nem a prosztatadaganat adja az áttéteket, hanem valamilyen úgynevezett második primer tumor jelent meg a szervezetében. Ilyenkor ilyen irányban is el szoktak néhány vizsgálatot végezni, mert másfajta módon kell kezelni a proszatarák csontáttétét, mint például egy olyan tüdődaganatot, amely csontáttéteket és mellkasi nyirokcsomóba áttéteket ad.

A csontáttét miatt nagy valószínűséggel biszfoszfonát készítmények adását (tablettában vagy infúzióban) javasolják. Ez attól függetlenül alkalmazható a csontfolyamat terjedésének lassítására, hogy milyen elsődleges daganatból származik az áttét és a laboratóriumi eredmények mit mutatnak. Ennek célja, hogy lassítsa, késleltesse, elodázza az úgynevezett vázrendszeri események (patológiás törés, csigolyák összeroppanása) bekövetkeztét. A csontáttétek kezelésére bevált kezelési mód a sugárkezelés is, amellyel szükség esetén jelentős fájdalomcsillapító hatás is elérhető. A fejlemények függvényében az is előfordulhat, hogy szisztémás (az egész szervezetre ható) daganatellenes kezelést, kemoterápiát javasolnak a folyamat lassítása érdekében.

Az emberi szervezet sok szempontból bonyolultabb, mint egy autó, bár kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedben a számítógép vezérelte autók is egyre összetettebb diagnosztikát igényelnek a hiba forrásának meghatározásához. A daganatos betegségeknél sem lehet előre megmondani, hogy pontosan milyenek az életkilátások. Amennyiben a 12 évvel ezelőtt operált prosztatadaganat adott csontáttéteket, akkor a várható életkilátás, ha pontosan nem is határozható meg, több évre tehető – ez függ attól is, hogy a mellkasüregben leírt nyirokcsomók mekkorák, elérik-e azt a méretet, hogy áttéteknek gondolja ezeket az orvos, illvetve ez utóbbi esetben is valóban a prosztatadaganattal függnek-e össze…

A prosztatadaganatok előrehaladott esetben helyi kiújulásuk miatt esetleg a húgyhólyag területén okoznak nyomási tüneteket, amelyek esetleg lábduzzanattal járhatnak együtt.

Abban az esetben, ha csak a csontok áttéte bizonyított, akkor talán meg van az esélye annak, hogy több évre előre is tervezhessen. Természetesen a pontosabb, személyre szabott kilátásokat azzal az orvossal beszélheti meg, akinek a rendelkezésére állnak az elmúlt évek leletei és tisztában van a mostani eredmények pontos részleteivel, a későbbiekben pedig azzal, hogy szervezete miként reagál az egyes kezelésekre.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top