Prosztatarák 39 évesen (jelige: jude)

Az élettársam prosztatarákja kapcsán szeretnék feltenni néhány kérdést. A párom 39 éves és idén márciusban a vérvisgálat magas PSA szintet mutatott, így szövetmintát vettek, majd megállapították, hogy nagyon kezdeti stádiumban, de prosztatarákja van.

Gyógyszeres kezelést kap 3 hónapja és a legutóbbi kontroll rosszabb eredményt mutatott, mint előtte volt. Mi ennek az oka? Olvastam, hogy kezdeti stádiumban elsősorban műtéti vagy sugárkezelést alkalmaznak. Miért gyógyszeres kezelést alkalmaznak nála? Van értelme esetleg más orvossal is megnézetni az eredményeket? Ha igen, kérem ajánljon!

Amennyiben a rosszabb eredmény emelkedő PSA szintet mutat, az azt jelentheti, hogy a daganat nem reagál elég jól a hormonkezelésre.

Az, hogy a kezdeti stádiumban (amikor nincs ismert távoli áttét)  milyen beavatkozást alkalmaznak, nagyban függ attól, hogy a beteg hogyan dönt a várható eredmények és az esetleges mellékhatások között. A sugár és műtéti kezelés nagyobb eséllyel hozhat teljes gyógyulást, de a mellékhatásai (pl. vizelettartási nehézség, vizelet inkontinencia, sugárkezelésnél esetleg a kismedencei szervek károsodása, a végbél nyálkahártya krónikus gyulladása, székelési panaszok) olyan szempontok, amelyeket a betegnek is mérlegelnie kell.

Azt javasoljuk, hogy a további kezelési lehetőségeket, a pro és kontra érveket ismét beszéljék át a párját kezelő urológussal vagy onkológussal.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztataszűrés
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák kezelése
Csontáttét fájdalmai
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top