Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Nagypapámat három éve műtötték prosztatarákkal. Ezután a PSA értéke lecsökkent, majd idén újra emelkedni kezdett. Megállapították, hogy csontáttétben szenved. (Minden csontjában, nem lokalizálódott a medencecsontra.) Jelenleg gyógyszeres kezelést kap a prosztatájára, valamint infúziót a csontáttétre.

Az első kérdésem az lenne, hogy a PSA tartósan magas most már, ez a prosztatarák újbóli kiújulását jelenti, vagy ez normális ilyenkor?

A másik, hogy olyan gyógyszert kap, melynek leírásában az áll, hogy hormonkezelésre nem reagáló, előrehaladott prosztatarák kezelésére alkalmas. A kérdésem, mennyire lehet ez súlyos, esetleg csak hónapok vannak hátra, vagy akár évek is? Az orvosa azt mondta, még sokáig elélhet, alkatából úgy látja, inkább végelgyengülésbe hal bele, mint ebbe, azonban mi napról-napra látjuk, hogy épül le.

A csontáttét a prosztatarák gyakori áttéte, nagyon sokszor a betegeknél előbb fedezik fel a csontáttéteket, majd annak hátterét kutatva kerül sor a prosztatafolyamat diagnózisára.

Az infúzió, amit a csontjára adnak, valószínűleg egy biszfoszfonát készítmény, amelyet azért alkalmaznak, hogy késleltessék a csontfolyamat rosszabbodását, elodázzák a csontok átépülésével kapcsolatban kialakuló úgynevezett „vázrendszeri események”, például csonttörések, csigolya-összeroppanás kialakulását.

Amennyiben a prosztatarák jól reagál hormonkezelésre, a csontáttétek ellenére is hosszú évekig jó maradhat a beteg általános állapota, mozgáskészsége, stagnálhat a betegség vagy csak lassan haladhat előre, amennyiben nincsenek más szervekben áttétek. Leveléből nem derül ki, hogy milyen gyógyszert szed jelenleg a nagypapája, illetve kapott-e korábban hormonkezelést.

A pontos orvosi adatok, valamint a túlélési idő vonatkozásában a betegnek, illetve az általa erre feljogosított családtagnak a kezelőorvos beszélhet, neki kell jelezni azt is, hogy azt tapasztalják, romlik a nagypapája állapota.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák, 12 év, csontáttét
Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top