Prosztatarák csontáttéttel

Férjemnél (68 éves) előrehaladott inoperábilis prosztatadaganatot állapítottak meg, több helyen (koponya, csípőcsont) jelenlévő csontáttéttel. Kérdésem az, hogy kb. mire számíthat a továbbiakban?

Elkezdtek nála egy tablettás, majd injekciós kezelést, amiben ő nem nagyon bízik. Étvágya már alig van, nagyon sokat fogyott. Kérem, hogy válaszoljanak, mert nagyon elkeserítő a helyzet és szeretnénk több oldalról is informálódni.

A csontáttétek miatt valószínűleg a férje biszfoszfonát kezelésben részesül, amely a további csontáttétek megjelenését lassítja, illetve az úgynevezett „vázrendszeri események” (pl. törések) kialalkulását gátolja, késlelteti. Emellett a prosztatarák miatt hormonkezelés, bizonyos esetekben sugárkezelés, és ritkán kemoterápiás kezelés jön szóba, de ezek adásáról a férjét kezelő, a kórelőzményeket és jelenlegi állapotát pontosan ismerő onkológus, urológus vagy sugárterapeuta tud Önöknek pontosabb felvilágosítást adni.

A fogyásra tekintettel a tápanyagdús étkezés biztosításának megkísérlése mellett az orvos által rendelhető, magas kalóriatartalmú gyógytápszerek fogyasztása is szóba jöhet, erről is a kezelőorvosuktól tájékozódhatnak.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztataszűrés
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top