Prosztatarák drága kezelése? (jelige: bbogi)

Ismerősömtől hallottam, hogy létezik egy OEP által nem támogatott kemoterápiás szer (kb. 600 ezer Ft/kezelés), amelyet rákbetegeknél alkalmaznak. Az édesapám előrehaladott prosztatarákban szenved, csontáttételekkel. Érdeklődni szeretnék arról, hogy tudnak-e valami felvilágosítást adni erről a készítményről, bár sajnos semmi közelebbi információt nem tudok róla.

A kezelőorvosa sajnos elzárkózik – az általa adott (bár többnyire a rossz vérképek miatt be nem adott) készítményeken kívül – bármiféle kiegészítő, alternatív kezelési módszerektől, szerektől. Édesapám állapota rohamosan romlik, ezért szeretnék – mivel veszítenivalónk már nincs – valahogyan segíteni neki.

Levele alapján nem tudjuk megmondani pontosan milyen készítményről lehet szó. Általánosságban az mondható, hogy az OEP támogatja azokat a daganatgátló készítményeket, kezeléseket, melyek tudományosan bizonyíthatóan javítják egy betegség lefolyását, késleltetik az állapot rosszabbodását vagy javítják a túlélést – például prosztatarák esetében az ugyancsak többnyire százezer forintos havi nagyságrendű csontátépülést gátló készítményeket, a hasonló árkategóriában lévő hormonkezeléseket, bizonyos citosztatikumokat.

Számos törzskönyvezett kemoterápiás szer és célzott kezelés létezik, amelyet pl. úgynevezett méltányossági kérelem elbírálása után támogat az egészségbiztosító. Ám azt fontos tudni, hogy univerzális gyógyszerek nincsenek, azaz egy tüdőrákra vagy vastagbélrákra alkalmazott hatásos szer nem vethető be automatikusan más daganattípus ellen is. Azaz, hogy ha hallott is egy konkrét készítményről, amelyet – mint fogalmazott – rákos betegeknél eredményesen alkalmaznak, nem mindegy, hogy milyen típusú, stádiumú, stb. daganat esetében vetik be azt a gyógyszert.

Alternatív készítményeken általában azokat a termékeket értik, amelyeket gyógyszerként nem törzskönyveztek. Amennyiben ezekre gondolt Ön is, édesapja kezelőorvosa feltehetően azért zárkózik el a kiegészítő, alternatívnak nevezett, gyógyszerként nem törzskönyvezett készítményektől, mert ezekkel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre azok a nagy klinikai vizsgálatok, amelyek alapján meg lehetne mondani, hogy az egyes készítmények milyen ráktípusban, az egyes rákbetegségek milyen stádiumában alkalmazhatóak úgy, hogy a beteg életminősége, túlélése javuljon.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Méltányosságból finanszírozott kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top