Prosztatarák és csontáttét (jelige: REMÉNY)

Apukám 54 éves, 3 hete derült ki, hogy rosszindulatú prosztatarákja van. Rá 1 hétre kiderült a csontáttét, de nem tudjuk mennyire van elterjedve. Az orvosa gyorsan leráz bennünket. Infúziót kap a csontáttétre, injekciót a prosztatára és 3×1 tablettát. Megállítható a folyamat, ha áttét van? Betokozódhat a csontáttét vagy a prosztata daganat?

A prosztatarák viszonylag gyakori betegség férfiaknál, de általában idősebb életkorban jelentkezik. Leggyakrabban a csontokba ad áttétet, ahogyan ez az Ön édesapjánál is kiderült. Azt, hogy a csontokban a folyamat mennyire van elterjedve, annak a képalkotó vizsgálatnak az eredménye mutathatja meg, amellyel felfedezték a csontáttéteket. Leggyakrabban csontizotóp (csontscan, szcintigráfia) vizsgálatra kerül sor, amely jelzi az áttétre jellemző kóros dúsítást a vázrendszerben.

Ezek a csontáttétes gócok nem tokozódnak be. Az alkalmazott infúziós kezelés valószínűleg biszfoszfonát kezelés, amelyet a csontáttétek terjedésének lassítására adnak. Ez a fajta kezelés a nagy betegszámú klinikai vizsgálatok adatai alapján a csont anyagcserébe beavatkozva képes késleltetni az úgynevezett „vázrendszeri eseményeket”, vagyis például a csigolyák összeroppanását, az átépült csontszerkezet miatti egyéb helyeken megjelenő töréseket, valamint legtöbbször mérsékli a beteg csontfájdalmát is.

Feltételezzük, hogy az Ön által írt injekciós és tablettás kezelés kombinált hormonkezelés. A legtöbb prosztatarák hormonérzékeny, és az androgén (férfi) hormonok visszaszorításával (szakszóval androgén blokáddal vagy totál androgén blokáddal = TAB) lassítani lehet a betegség lefolyását, késleltetni az egyéb szervekben megjelenő későbbi áttétképződést.

Amennyiben a betegség valóban hormonérzékeny, a biszfoszfonát kezeléssel kombinált hormonterápiával akár sok évig egyensúlyban tartható a prosztatarákos folyamat.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák, 12 év, csontáttét
Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top