Prosztatarák és elhízás (jelige: danzsu)

Partnerem prosztatadaganathoz kötődő csonáttétek miatt kap hormonkezelést, és az áttétek kezelését szolgáló infúziót havonta.
Jelentős hasi (csak hasi) elhízás jelentkezett, rákérdezésre azt a választ kaptuk, hogy a két gyógyszer (Zométa, Zoladex) közül valamelyik megköti a zsírsejteket. Lehet, hogy nem teljesen pontos, amit írok, de a lényege ez.

Kérdésem kettős lenne:
– van-e hasonló tapasztalat, hogy ez(ek) a gyógyszerek ilyet okozhatnak?
– az ilyen módon lerakódott zsírt hogyan lehet csökkenteni, lehet-e, mert gondolom, nem (csak) a hagyományos fogyókúrás módszerekkel.

Kérem, ha van valami ötletük, hogy mit kellene tenni, írják meg.

A prosztatarák Ön által említett gyógyszeres kezelései mellett nem típusos tünet az elhízás. A testsúly növekedésében a fokozott kalóriabevitel és a csökkent energialeadás egyaránt szerepet játszhat. Az energialeadás csökkenéséhez hozzájárulhat az is, hogy a csontáttétek miatt romlik a beteg mozgáskészsége (nem is szabad fizikailag túlterhelnie magát), s ilyen esetben a szokásos kalóriabevitel mellett is hízás indul el. Amennyiben a kalóriabevitel (is) növekszik – például a betegséggel kapcsolatos stressz miatt többet eszik a beteg, vagy az életforma váltás (pl. kiesés a munkából) -, ez is eredményezheti az étkezési szokások, annak következtében pedig az anyagcsere megváltozását.

Bármi is okozza az elhízást, csak a szokásos módszerek vezethetnek a testsúly csökkenéséhez: például a fizikai aktivitás növelése (ami alatt csontáttétes betegnél természetesen nem agresszív tornát és konditerembe járást kell érteni). A fizikai terhelhetőséget a beteget kezelő onkológussal, urológussal kell megbeszélni. A partnere esetében járható út a kalóriabevitel tudatos csökkentése, a zöldségek és nem magas cukortartalmú gyümölcsök arányának növelése.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztataszűrés
Sörcsapolás és kabaré a prosztataszűrésen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése
Csontáttét fájdalmai
Rosszindulatú húgyhólyagrák

Top