Prosztatarák és PSA (jelige: tücsök)

Három éve távolították el a prosztatámat rák miatt. Azóta 0 értékű volt a PSA érték. Kérdezem: gyógyult vagyok, vagy számítanom kell még valami kellemetlenségre? Lévén nincs prosztata, nem lehet prosztatarák sem, ami visszatérhetne. Vagy nem így van? Meddig kell ellenőrzésre mennem, mert erről nem tájékoztattak. Igaz másról sem nagyon. Mire kell számítanom?

További rendszeres onkológiai kontrollokra, illetve PSA (prosztata specifikus antigén) kontrollra van szükség. Egy rákos betegségnél soha nem lehet kizárni annak a kockázatát, hogy esetleg még a műtét előtt eljutott néhány rákos sejt más szervbe is, s ott megtapadva lassú növekedésnek indult, ami nem látszik még a kontroll képalkotó vizsgálati eredményeken, azaz ezeket időszakonként ismételni kell. Azt nem lehet tehát kizárni még prosztata hiányában sem, hogy más szervben nem alakulhat ki ennek a  daganatnak az áttéte. Általánosságban viszont az mondható, hogy ennek kockázata az idő előrehaladtával egyre csökken.

A betegségről számos, kifejezetten a betegeknek szóló kiadványból is tájékozódhat, illetve az interneten, portálunkon is találhat szakmailag hiteles információkat. Amennyiben ezek, illetve más prosztatarákos olvasóink leveleinek elolvasása után további kérdései lennének, ezeket érdemes feltenni orvosának, akitől a konkrét kérdéseire konkrét, személyre szabott válaszokat várhat. Természetesen, ha olyan kérdése merül még fel, amelyre vizsgálat és a részletes kórelőzmény ismerete nélkül válaszolni lehet, mi is állunk a rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top