Prosztatarák és vérszegénység (jelige: hardy)

2003 októberében felfedezett prosztatadaganattal kezelést kapok. 2004-ben kaptam 32 sugárkezelést, azóta állapotom stagnál, de most kapok havonta egy adag Zometát infúzió formájában.

A vörösvértestek számát mivel tudom tartósan a jelenlegi 3,98 érték fölé emelni?

Feltételezzük, hogy a Zometa kezelés indításának az volt az oka, hogy a csontrendszer daganatos érintettségére derült fény. Ez önmagában is okozhatja a vér alakelemeinek, köztük a vörösvérsejteknek a csökkent termelődését. A 3,98 milliós vörösvérsejtszám (köbmilliméterenként) nem olyan alacsony érték, amely transzfúzió (vérátömlesztés) adását tenné szükségessé.

A hemoglobin, hematokrit, a vörösvérsejtekre vonatkozó egyéb paraméterek, a szérum vas, a teljes vaskötő kapacitás értékeinek ismerete alapján lehet eldönteni, hogy van-e szükség esetleg vaspótló kezelésre. Amennyiben nincs szükség rá – s ez az ilyen  esetek jelentős részében így van -, ez a vörösvérsejtszám lehetővé teszi a szervezetben a megfelelő oxigénszállítást, s általában nem szokott önmagában panaszokat okozni.

Egy, a szokásos értéktartomány alsó határán lévő laborérték kezelése, s a normál tartományba emelése önmagában nem cél. Összességében a kezelésről több adat ismeretetében, illetve az Ön betegségének és kórelőzményeinek ismeretében tud dönteni onkológusa.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztataszűrés
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák kezelése
Csontáttét fájdalmai
Rosszindulatú húgyhólyagrák
Vitaminok kemoterápia alatt

Top