Prosztatarák, gleason 4+5 (jelige: nusika)

Édesapám 74 éves, 2010. augusztus hónapban prosztatarákot állapítottak meg, csontáttéttel. A PSA 70, gleason 4+5, 7710 prostata, 8140/3 adenocarcinoma, NOS 1. Hormonkezelést, a csontokra havonta infúziót kap, 3 havonta pedig a hasába kap injekciót. 100-as tapaszt alkalmazunk 3 naponta, nagyon fáj a combja és a dereka.

Szeretném megkérdezni, hogy a gleason 4+5-ös eredmény mit jelent, mennyire súlyos, és ilyen eredményekkel még meddig lehet élnie. Levegővételnél nagyon sípol a tüdeje, ez lehetséges, hogy tüdőáttét már? Gyógygombát is szed.

A tüdősípolást nem tudjuk mivel kapcsolatba hozni, mivel levelében nem ír tüdőáttétről. Ezt röntgen vagy CT vizsgálattal lehet kimutatni. Ugyanakkor ilyen életkorban gyakoriak a tüdő egyéb, nem daganatos megbetegedései is (különösen, ha korábban a beteg dohányzott is).

A Gleason pontszám (score) szerinti értékelés a prosztata szöveti anyagának rosszindulatúságára utal. A prosztatadaganatok szövettanilag lehetnek kevert jellegűek, ebből a két leginkább előforduló szövetrészt értékelik Gleason szerinti skálán 1-5 között, s így jött ki édesapjánál a 4+5 = 9 eredmény, amely szövettanilag erősen rosszindulatú folyamatra utal.

A has bőrébe adott, 3 havonta alkalmazott injekció is hormonkezelés. Emellett valószínűsítjük, hogy édesapja tablettát is szed, ilyen kettős kezeléstél TAB-ról, vagyis teljes (total) androgén blokádról beszélünk, ami a férfi hormonok visszaszorítását eredményezi, és így – amennyiben a prosztatarák hormonérzékeny – a prosztatarákos folyamat visszaszorítását vagy lassítását célozza.

A PSA a prosztata specifikus antigén, egy olyan tumormarker, amely prosztatarákban megemelkedik, ahogyan ezt édesapjánál a 70-es érték mutatja. Amennyiben édesapjának a jelenleg alkalmazott fájdalomcsillapító tapasz dózis mellett fájdalma van, akkor a fájdalomcsillapítók dózisát emelni kell a háziorvossal, vagy a beteget onkológiai szempontból kezelő orvossal megbeszélve, a panaszokat neki(k) jelezve. A tapasz dózisának emelésére, és bármilyen más fájdalomcsillapító rendelésére a háziorvosnak is van lehetősége, joga.

Ha viszonylag jól körülírt területen van fájdalom, s ezen a helyen csontáttét is igazolható, sugárterápiás konzílium dönthet arról, hogy a fájdalmas területek sugárkezelésére van-e lehetőség, ettől is a fájdalom csökkenése várható az esetek jelentős részében.

Arra a kérdésre, hogy a beteg még meddig élhet, nem tudunk pontos választ adni. Amennyiben nincsenek távoli szervi áttétek (pl. tüdőben, májban stb.), akkor a csontáttétes betegeknél sok éves túlélés is gyakran előfordul. Ugyanakkor általában e betegek nem szorulnak rendszeresen erős fájdalomcsillapítóra, mint az Ön édesapja a tapaszokra.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen
Csontáttétek
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rák: miért kell, hogy fájjon?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák csontáttét 50 előtt
Prosztatarák csontáttéttel, gyomorban és tüdőn
Prosztata adenocarcinoma kilátások
Korai csontáttét prosztatarákban
Áttétes prosztatadaganat ideje
Csontáttétes prosztatarák, végelgyengülés
Prosztatarák csontáttétek
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top