Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel

Egy ismerősömnél prosztatarákot diagnosztizáltak. A hasnyálmirigyben találtak áttétet, valamint az egyik veséjének működése leállt, a másik működése pang, emiatt katéterezik.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyenek a gyógyulási esélyek? Kb. már két éve jár folyamatosan kontrollvizsgálatokra és kap gyógyszeres kezelést, a rosszabodás kb. 2 hete következett be.

Áttét esetén a műtét már nem jöhet szóba?

A veseműködés zavara valószínűleg azzal függhet össze, hogy a megnagyobbodott prosztata gátolja a vizelet elfolyását, ezért vált szükségessé katéter alkalmazása. Amennyiben áttét alakult ki, kicsi az esélye, hogy egy prosztataműtéttel daganatmentes állapotot lehetne elérni.

Nem túl gyakori, hogy a hasnyálmirigyben jelentkezzen áttét, a prosztata daganatainál típusosan csontáttétek jelentkeznek – ettől függetlenül természetesen más szervek (tüdő, máj, …) áttétei is előfordulhatnak.

Áttétes esetben az eddig adott daganatgátló hormonkezelés módosítható, esetleg citosztatikus kezelés jöhet szóba, illetve a megnagyobbodott, daganatos prosztata miatt helyi sugárkezelés, ha a beteg korábban sugárterápiában nem részesült a kismedencére. A pontos kezelési terv és javulási esélyek vonatkozásában a páciens jelenlegi állapotát és kórelőzményeit jól ismerő kezelőorvostól kaphat a beteg felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Hasnyálmirigyrák
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top