Prosztatarák (jelige: Először szemben a rákkal…)

Édesapámmal tegnap közölték, hogy rosszindulatú prosztata daganata van. Ezt előzőleg a véreredmény nem mutatta ki (a normál érték felső határán volt), és az orvos nem érezte tapintással. Viszont a szövettani vizsgálat egyértelműen jelezte. Kb. két hét múlva megy izotópos vizsgálatra, hogy van-e áttét a szervezetében. Chemoterápiát és gyógyszeres kezelést javasoltak, mivel igen túlsúlyos (128 kg és 69 éves lesz).

A kérdésem az lenne, mivel tudnánk segíteni a kezelések során? Gondolok itt vitaminkészítményekre, teákra vagy külföldön elfogadott gyógyszerekre, ami esetleg itthon még nem kapható, vagy bármi olyan dologra, ami a szervezetét segíti a gyógyulásban!

Édesapjánál feltételezhetően a csontok izotópos vizsgálatára kerül sor, a prosztatarákoknál gyakori csontáttétek kimutatása vagy kizárása érdekében. A szervezet egyéb részeinek (mellkas, has, kismedence) megítéléséhez általában más képalkotó vizsgálatokat használnak (mellkasröntgen, hasi-kismedencei ultrahang, esetleg CT), s ezek eredménye is szükséges ahhoz, hogy eldöntsék, milyen kezelésre van szükség.

Amennyiben más szervben nincs távoli áttét, akkor a helyi folyamat ellátására műtétet és/vagy hormonkezelést és/vagy sugárkezelést javasolnak. Ez sok tényezőtől függ: a részletes szövettani lelettől, a kismedence érintettségétől, a beteg általános állapotától, kísérőbetegségeitől. Kemoterápiára (citosztatikus kezelésre) inkább akkor szokott sor kerülni, ha már távoli áttétek is vannak, illetve a betegség nem reagál a kombinált hormonkezelésre sem.

A prosztatarák kezelésében külföldön elfogadott gyógyszerek hazánkban is elérhetőek, a társadalombiztosítás magas százalékban támogatja ezeket a készítményeket. A szokásos mennyiségben alkalmazott vitaminkészítmények ellen általában nem szokott az onkológusoknak kifogása lenni, bízva abban, hogy segít a beteg erőnlétének megtartásában, de a nagy dózisban alkalmazott vitaminokkal kapcsolatban nem állnak rendelkezésre olyan tudományosan alátámasztott adatok, hogy a prosztatarák különböző stádiumaiban valamelyik vitamin bizonyítottan kedvezően befolyásolná a beteg túlélését vagy gátolná a betegség terjedését.

A kezelések alatt is fontos a kiegyensúlyozott, tápláló, ám a szervezetet nem megterhelő táplálkozás, a legyengülés érdekében olyan ételek fogyasztása, amelyet az édesapja szeret. Emellett legalább ennyire fontos a lelki támasz, a biztos, megértő, segítőkész, ám nem erőszakos, tehát a beteg igényeit figyelembe vevő támogatást nyújtó családi háttér. A betegséggel való szembenézés és küzdelem nagy stressz kiváltója lehet, ezért fontos a türelmesség. Az őszinte beszélgetések lehetősége nemcsak a beteg, hanem az érzelmi teher alatt lévő családtagok feszültségét is csökkentheti.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top