Prosztatarák sugárkezelése (jelige: judit51)

Férjem prosztatarákos, 31-én kezdődik a sugárkezelése. Szükség van-e táplálék kiegészítőre, és ha igen, mi lehet az, ha Marfarint szed?

Nem világos leveléből, hogy milyen célra szedné a férje a táplálék kiegészítőket, de általánosságban az mondható, hogy nincs olyan igazolt hatása a különféle készítményeknek, ami javítaná a sugárkezelés hatását (vagyis segítene küzdeni a betegség ellen), és olyan bizonyított hatása sincs általánosságban az ilyen készítményeknek, hogy igazoltan kevesebb mellékhatás alakulna ki a szedésük mellett. Vannak, s az interneten bőségesen olvashatók betegektől jó és rossz tapasztalatok a különféle termékekkel összefüggésben, ám az egyedi beszámolók, vélemények nem tekinthetők orvosi bizonyítéknak.

Ezek az általában növényei eredetű készítmények befolyásolhatják a véralvadásgátló gyógyszer hatását, amit a férje szed, tehát alkalmazásukat érdemes a kezelőorvossal megbeszélni. Amennyiben a szedett táplálékkiegészítő befolyásolja a véralvadásgátló kezelés hatását, ennek eredményeként vagy vérzések léphetnek fel vagy nem lesz elég a vérhígító hatás és így nagyobb valószínűséggel alakulhat ki pl. trombózis vagy embólia. De nem megrémiszteni akarjuk, hanem csak megerősíteni abban, mennyire fontos valóban az előzetes tájékozódás, illetve hogy a kezelést kontrolláló orvos tudjon arról, ha valamit szed a férje.

Sokszor a betegek felpanaszolják, hogy az orvos nem foglal egyértelműen állást: ezt rendszerint azért nem teszi, mert amíg a gyógyszerként törzskönyvezett szerekről pontosan tudni, hogy a klinikai vizsgálatok során milyen kockázat és mellékhatás mellett adott betegségben lévőknél milyen eredményt hoztak, a temérdek típusú étrend-kiegészítővel a gyártók, illetve a forgalmazók ilyenfajta, tudományosan elfogadható bevizsgálásokat rendszerint nem végeztek.

Fontos, hogy a sugárkezelés alatt is megőrizze férje az erőnlétét. Ha netán mellékhatásként fáradtság, hasmenés, étvágytalanság lépne fel, akkor is tudatosan törekedni kell a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozásra, hogy a szervezetnek legyen ereje. A mellékhatásokat mindig jelezni kell az orvosnak vagy az asszisztensnek, hogy azokat idejében tudják orvosolni, enyhíteni. A sugárkezelés előtt részletes felvilágosítást kell kapniuk arról, mire kell odafigyelni. Nem minden betegnél vannak komoly mellékhatások. Sok függ a beteg hozzáállásától is, hogy a fellépő nehézségek ellenére is el tudja fogadni: a sugárterápia nem büntetés, hanem befektetés a jövőbe.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák: műtét vagy sugár?
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás
Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top