Prosztatarák: téves biopszia? (jelige: tárgylemez)

Prosztatából vett minta alapján állapították meg a prosztatarákot 1 hónapja. 30 db sugárkezelést írtak elő egymást követő napokra, egy hónap múlva kezdődne. Semmilyen panasz nincs, a legmagasabb PSA érték 17 volt, de legutóbb 12-re csökkent. Tapintásos vizsgálat negatív. A PCA3 genetikai vizsgálat eredménye is negatív lett.

Előfordulhat-e, hogy a biopszia eredménye téves, ill. álpozitív (a mintát vizsgáló téved…)? Van-e lehetőség arra, hogy a negatívnak talált mintát újra megvizsgáltassuk, illetve kikérjük és elvigyük máshová is kontrollképpen? Ha igen, mi ennek a módja, menete és hova fordulhatunk?

Annak esélye, hogy a biopsziával eltávolított szövetdarab szövettani vizsgálata tévesen mutat rákos sejteket (tehát, hogy az eredmény álpozitív) nagyon csekély. Ráadásul az induló PSA érték is magas, a legtöbb laborban jelzett normális felső határérték többszöröse – ezt az értéket a kezelések során követni-ellenőrizni fogják. Valószínűleg a kivizsgálás eredményeként más helyen nem igazolódott a prosztatadaganat áttéte, ezért javasolnak az orvosok helyi, kifejezetten a prosztatára irányuló kezelést, amely az ott lévő rákos sejteket jó eredménnyel pusztíthatja.

A kezelés lehetséges hatásait, a várható eredményeket, az előforduló mellékhatásokat a sugárkezelés előtt ismételten érdemes átbeszélni az orvossal. Amennyiben az esetleges mellékhatások miatt nem akarja a beteg a sugárkezelést, az esetek egy részében meg lehet kísérelni tartósan szedett hormonkezelés alkalmazásával is visszaszorítani a daganatot.

Amennyiben a most a beteget kezelő intézmény helyett egy másik intézményben kezdeményeznék a beteg onkológiai kezelését, akkor az intézmény „kikérhetné” a szövettani mintát, és kontroll vizsgálat történhetne belőle, de ahogyan írtuk, a tévesen pozitív eredménynek nagyon csekély a valószínűsége. A szövettani leletleírás valószínűleg részletesen leírja a rosszindulatú sejteket, s a leletben értékelik általában  a prognosztikai tényezőket is (a betegség várható kimenetelére, a daganat rosszindulatúságára utaló jeleket), ezek egyike például a Gleason score (Gleason pontszám).

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top