Protokoll és CT (jelige: folio)

Testvéremnek 2004 őszén távolítottak el egy cseresznye nagyságú atipusos histiocytomát, majd 2005 őszén ugyanonnan egy ugyanakkora malignus fibrosus histiocytomát a lábfejéről. A tumor az inguinalis regióba adott nycs. áttétet, amit kivettek. Távoli áttét nem volt. Az utolsó műtét óta eltelt egy év, ezidő alatt volt 3 neg. kismedencei és hasi CT, ill. 3 negatív MRtg is. 2006 decemberében pedig egy minden regióban negatív teljes test PET CT je is.

Most április 18-án volt kontrollvizsgálaton, ahol NEM KÉRTEK kismedencei/hasi CT-t , pedig a protokoll előírja! Azt mondták, hogy majd a következő 3 hónap múlva. De kértek CEA-t (!!!) ami erre a tip. lágyrész tumorra nem specifikus, és ha az emelkedett lenne, akkor lesz hasi CT!

Kérdezném, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, hiszen az időfaktor mindig a legfontosabb. Jóllehet bízok a további negatív eredményben, de a protokoll az protokoll.

Ahogyan a műtét időpontjától egyre több idő eltelik, és a betegnek nincs jelentős panasza, általánosságban elmondható, hogy a fizikális orvosi vizsgálattal (pl. ha testvérénél a lágyékhajlatban nem tapintható nyirokcsomó) lehet ritkítani a kontroll képalkotó vizsgálatokat, különösen akkor, ha négy hónapja volt egy negatív egész test PET CT vizsgálat is.

A tumormarkerek egyike sem követi 100 százalékos biztonsággal a betegséget, de CEA-t például érdemes lehet akkor levenni, ha a daganat eltávolítása előtt ez magasabb volt, mert ez utalhat arra, ha kiújul a betegség.  A malignus fibrosus histiocytoma kontrollálására vannak irányelvek, de nem tudunk olyan szakmai protokollról, amely szigorúan 3 havonta írna elő kontroll CT vizsgálatokat.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kontrollvizsgálatok műtét után
CT kontroll előtt

Top